Remco Slump
Remco Slump Nieuws 9 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom jij mag bepalen hoe de nieuwste Alfa Romeo gaat heten

Alfa Romeo heeft even geen inspiratie, kennelijk. Want het merk vraagt jouw hulp bij het bedenken van een naam voor zijn toekomstige SUV. Als dat maar niet weer een gevalletje Boaty McBoatface wordt…

Begin volgend jaar komt Alfa Romeo met een compacte, elektrische SUV. Het model deelt zijn techniek met onder meer de Jeep Avenger, Opel Mokka Electric en Peugeot e-2008. Dat betekent een vermogen van 156 pk, een 54 kWh-batterij en ruim 400 kilometer range.

Alfa Romeo Brennero wordt het dus niet

Er gingen geruchten dat de nieuwe Alfa de naam Brennero zou krijgen, maar die blijken niet waar te zijn. Kennelijk heeft het model nog geen naam, want Alfa Romeo vraagt nu het publiek om suggesties.

Waarom de recordverkopen van Alfa Romeo niet zo veel indruk maken

Project Kid, zoals de aankomende EV intern bij Alfa wordt aangeduid, komt begin 2024 al op de markt, dus is het enigszins wonderlijk dat hij nog geen definitieve naam heeft.

Geef je suggestie door op de sociale media

Alfa Romeo wil van jou horen wat het moet worden. ‘Laat je stem horen op de officiële sociale-mediakanalen [van het merk]’, zo lezen we in het begeleidende persbericht.

Gaat Alfa werkelijk naar jouw suggesties luisteren? Geen idee. De fabrikant waakt er in ieder geval voor om een online poll aan te maken. Dit om een Boaty McBoatface-probleem te voorkomen.

Het Engelse Boaty McBoatface-debacle

Begin 2016 startte de Engelse Natural Environment Research Council (NERC) een poll om tot een naam te komen voor zijn nieuwe onderzoeksschip. Een radio-dj stelde Boaty McBoatface voor en vervolgens werd daar massaal op gestemd.

Boaty McBoatface werd de populairste naam voor het schip, met meer dan 33 procent van de stemmen. Andere goed scorende suggesties waren It’s Bloody Cold Here (het schip is bedoeld voor onderzoek bij Antarctica) en Blas de Lezo (de Spaanse admiraal die in 1741 de Engelse marine versloeg).

Is dit de mooiste Alfa Romeo ooit? Giulia SWB Zagato

De organisatie van de online poll haalde die laatste suggestie al weg voordat de uitslag bekend werd gemaakt. Blas de Lezo had al 38.000 stemmen gekregen.

Uiteindelijk is het schip van de NERC genoemd naar Sir David Attenborough. Als concessie aan de internetstemmers is een van de onderwaterrobots aan boord Boaty McBoatface genoemd.

Sluisje McSluisface, de Sluizenmoeder, Irma Sluis

In 2020 vroeg Rijkswaterstaat aan het publiek hoe de nieuwe zeesluis bij IJmuiden moest gaan heten. Sluisje McSluisface, de Sluizenmoeder en Irma Sluis (naar de gebarentolk die tijdens de coronapersconferenties achter Mark Rutte stond) waren razend populair.

Uiteindelijk koos Rijkswaterstaat voor het ongeïnspireerde Zeesluis IJmuiden, wat nogal wat verontwaardiging opriep. Als je toch zelf een naam gaat bedenken, ongeacht de uitkomst van de poll, waarom vraag je het dan aan het publiek? Dus Alfa, wel luisteren naar de suggesties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.