Remco Slump
Remco Slump Nieuws 8 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je deze Mercedes-AMG GT gerust een varken mag noemen

Wat een zwijn! Wat een varken! Deze Mercedes-AMG GT zal niet beledigd zijn als je dat zegt. Want het dier zit zelfs in de officiële naam van deze uitvoering: de AMG GT RS ‘Rote Sau’.

Als je een Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 ziet, denk je niet gelijk aan de racerij. De statige limousine uit 1968 is groot, zwaar en overduidelijk bedoeld voor lange reizen over de autobahn, niet voor op het circuit.

Voorganger Mercedes-AMG GT Rote Sau

Toch gebruikte AMG – begin jaren zeventig nog een kleine tuner – de 300 SEL 6.3 als basis voor een racewagen, met een V8 die voor de gelegenheid werd uitgeboord tot een inhoud van 6,8 liter.

Rote Sau
(Afbeelding: Mercedes)

De 428 pk sterke Mercedes had een korte, maar verrassend succesvolle wedstrijdcarrière, met als beste resultaat een tweede plek tijdens de 24 uur van Spa in 1971. AMG bouwde vijf exemplaren: twee testauto’s en drie racewagens.

Het imposante formaat van de atypische racer en zijn felrode carrosseriekleur leverden hem een bijnaam op: Rote Sau (rode zeug). En die komt dus terug op deze zeldzame Mercedes-AMG GT-variant.

Inbreng van het Nederlandse bedrijf Bussink

Er zijn maar vijf exemplaren van gebouwd, in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Bussink, bekend van de volledig open Speedlegend. De Rote Sau is gebaseerd op de 577 pk sterke AMG GT R, maar levert na de nodige aanpassingen maar liefst 840 pk.

Mercedes-AMG GT
(Afbeelding: AutoSL)

Wat valt op? De rode kleur en de bestickering, natuurlijk, die teruggrijpen op de klassieke raceauto uit de jaren zeventig. Niet te missen zijn ook de vier extra schijnwerpers op de neus en het enorme vijftig jaar AMG-logo op het dak.

Mercedes-AMG GT
(Afbeelding: AutoSL)

Eén van de vijf speciale Rote Sau-edities staat nu te koop in Duitsland. Hij is gebouwd in 2018 en heeft in ruim vijf jaar tijd slechts 3500 kilometer gereden. Goedkoop is de auto uiteraard niet. De verkoper vraagt er 388.890 euro voor.

Mercedes-AMG GT
(Afbeelding: AutoSL)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.