Remco Slump
Remco Slump Nieuws 10 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom je 2,3 miljoen euro betaalt voor een Mercedes met 600.000 km op de teller

Een Mercedes met 600.000 kilometer op de teller is niet zo bijzonder. Een Mercedes 300 SL Roadster met 600.000 kilometer op de teller is dat wel. Nóg intrigerender is het feit dat deze vanilleyoghurt-gele klassieker al zestig jaar (!) in het bezit is van één familie. De moeder van de huidige eigenaar is er zelfs mee naar het ziekenhuis gereden voor de bevalling. Niet zelf, natuurlijk …

Een legendarische auto als de Mercedes 300 SL is gewoonlijk al een miljoen euro waard, maar als er een bijzonder verhaal achter zit nog veel meer. Dan maakt een torenhoge kilometerstand niet uit. Zo gaat veilinghuis RM Sotheby’s ervan uit dat deze 300 SL Roadster begin oktober tussen de 1,7 en 2,3 miljoen euro op gaat brengen.

Van een tweedehands Mercedes 300 SL Roadster naar een nieuwe

“In 1958 kocht mijn vader, Ron Cushway, een tweedehands 300 SL Roadster”, vertelt Martin Cushway, de huidige eigenaar. “In 1962 maakten hij en mijn moeder een autorit naar de Mercedes-fabriek in Stuttgart. Ze waren lid van de Mercedes-Benz-club en deden vaak mee aan rally’s. In Stuttgart kwam mijn vader erachter dat de 300 SL Roadster bijna uit productie zou gaan. Hij besloot een van de laatste exemplaren te kopen. De op zestien na laatste.”

Mercedes
Foto: RM Sotheby’s
Mercedes
Foto: RM Sotheby’s

Cushway: “Omdat het model vervangen zou worden door de Pagode, bood Mercedes alle opties op de 300 SL Roadster met korting aan. Mijn vader kocht een radio, een extra set wielen en nog een paar andere zaken. In de dagen na het in ontvangst nemen van de auto, reden ze 800 kilometer door de omgeving van Stuttgart, zodat de SL bij de fabriek alvast zijn eerste oliewissel kon krijgen. Daarna werd de Mercedes hun dagelijkse auto. Mijn vader heeft mijn moeder in de SL naar het ziekenhuis gereden, toen ze op het punt stond om van mij te bevallen.”

‘Er waren maar twee stoelen, dus lag ik in het opbergvak voor het dak’

Uiteraard waren de ouders van Martin Cushway al vermogend toen ze de 300 SL Roadster in 1962 bestelden. Het model was uitzonderlijk duur, met een prijs van zo’n 32.500 Duitse mark in 1957. Ter vergelijking: een Mercedes 190 SL – het kleinere en minder krachtige broertje van de 300 SL – was maar 16.500 Duitse mark. “Mijn ouders hadden een bedrijf dat lasmachines maakte voor de auto-industrie”, aldus Cushway. “Ze werkten hard, maar namen, als het kon, de 300 SL mee voor trips naar het buitenland.”

Mercedes
Foto: RM Sotheby’s
Mercedes
Foto: RM Sotheby’s

Cushway: “Portugal was een geliefde bestemming. We reden dan 27 uur lang door Frankrijk en Spanje, want mijn vader wilde snelwegen vermijden. Hij stopte onderweg bijna nooit. Van een bevriende dokter had hij een paar ‘grappige pilletjes’ gekregen [amfetamine waarschijnlijk – RS]. Omdat de auto maar twee zitplaatsen heeft, lag ik in de opbergruimte voor het stoffen dak. Om zo veel mogelijk bagage mee te kunnen nemen, stopte mijn vader tassen in de holle ruimtes achter de koplampen. Bij hotels keken de mensen hem raar aan op het moment dat hij de lichtunits begon te verwijderen.”

Drie keer motor gereviseerd, minstens één keer overgespoten

In de afgelopen zestig jaar is de Mercedes minstens één keer overgespoten en heeft-ie een nieuwe interieurbekleding gekregen. Door de intense zon in Griekenland, waar het gezin Cushway meerdere keren vakantie vierde, was de lak verkleurd en het leer gescheurd. Ook is de 243 pk sterke zes-in-lijn voorin al drie keer gereviseerd, twee keer door Mercedes-Benz zelf. Inmiddels staat er meer dan 600.000 kilometer op de teller van de 300 SL, mede omdat Martin Cushway hem dagelijks bleef gebruiken na het overlijden van zijn ouders.

Mercedes
Foto: RM Sotheby’s
Mercedes
Foto: RM Sotheby’s

De beslissing om de Mercedes te verkopen was een moeilijke. “Ik parkeerde de auto altijd gewoon op straat en ging ermee naar de supermarkt. Maar door de huidige waarde van de 300 SL en de torenhoge onderdelenprijzen heb ik besloten dat niet meer te doen. In de afgelopen vijf jaar heb ik met pijn en moeite afscheid genomen van het familiestuk. Dat heb ik gedaan door de Mercedes naar Duitsland te brengen en hem daar op te slaan bij een specialist. Nu mag-ie weg …”

Mercedes
Foto: RM Sotheby’s
Mercedes
Foto: RM Sotheby’s

Is de Mercedes-Benz 300 SL van Playmobil te mooi om mee te spelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.