Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 3 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom Amerikanen nu pas in een Fiat Multipla mogen rijden

De Fiat Multipla wordt door velen gezien als de lelijkste auto ooit. Om die reden is de omstreden Italiaan een stijlicoon geworden. Tenminste, in Europa. Want in Amerika mogen ze pas sinds dit jaar in de Multipla rijden.

Met de Multipla bedoelen we het model dat vanaf 1998 is geproduceerd. De Fiat 600 Multipla vanaf 1956, mocht al langer in Amerika rondrijden. Dit omdat deze auto al een stuk eerder productie ging. Hoe dit exact zit, leggen we hieronder uit.

Amerikanen mogen nu pas een Fiat Multipla rijden

Waarom mogen de Amerikanen nu pas in een Fiat Multipla rijden? In de Verenigde Staten is er een wet die ervoor moet zorgen dat Amerikaanse autofabrikanten beschermd worden tegen grijze import.

Fiat Multipla, Amerikanen
De eerste generatie Fiat Multipla zoals-ie in 1998 op de markt kwam. (Afbeelding: Wheelsage)

Sinds 1998 mogen er in de Verenigde Staten geen auto’s geïmporteerd worden die niet origineel in het land geleverd zijn. Pas na 25 jaar mag zo’n auto het land worden binnengelaten, omdat ze dan ‘verzamelbaar’ zijn.

Meer verkeersongevallen met slachtoffers in 2022

Hoewel het natuurlijk niet leuk is al je je droomauto nog niet kan importeren – al zal dat bij de Multipla wel meevallen – is het wel leuk dat er ieder jaar weer nieuwe oude modellen bereikbaar worden als je in Amerika woont. Dit jaar zijn het naast de Fiat Multipla ook de Alfa Romeo 166, Mitsubishi Lancer EVO V, Subaru Impreza 22B en Rover 75.

De klassieker

Hoewel zo’n Multipla een iconisch design heeft, is de 600 Multipla een veel knapper model. Ook deze oude Italiaan was al een praktische MPV. Hij werd bijvoorbeeld als taxi gebruikt.

Geer van den Berg raakte zo’n dertig jaar geleden verliefd op het design en importeerde zelf de praktische doch compacte Italiaan. In onderstaande video vertelt hij hoe hij de auto kocht en wat zijn ervaringen zijn met de karakteristieke oldtimer.

Uw Garage: Fiat 600 D Multipla (1961)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.