Autovisie
Autovisie Nieuws 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Waar je echt over na moet denken voor jij je eerste elektrische auto koopt

Een nieuwe elektrische auto kopen is een grote aankoop. Zeker als de EV je eerste ervaring met elektrisch rijden is. Met een goede voorbereiding kom je gelukkig al een stuk verder.

Er zijn een aantal dingen om te overwegen en te onderzoeken voordat je een elektrische auto koopt. Wij helpen je daar graag bij. Over deze dingen moet je heel goed nadenken voordat je een EV aanschaft.

De prijs van een elektrische auto

Hoewel het bedrag elk jaar daalt, is de gemiddelde prijs van een elektrische auto nog steeds torenhoog. Zo betaalde je in 2018 nog gemiddeld 75.000 euro voor een EV, terwijl dit in 2021 nog 51.000 euro is. Maar heel goedkoop is het dus niet. Deze hoge prijs heeft ook te maken met de batterij. Batterijen voor elektrische voertuigen worden meestal gemaakt van mineralen zoals lithium, kobalt en nikkel. Naar die stoffen is momenteel veel vraag, waardoor de prijs toeneemt.

Nio ET7 (Afbeelding: Nio)

Gelukkig lijkt het erop dat elektrische auto’s in de toekomst veel goedkoper worden. Wetenschappers vinden tegenwoordig steeds meer nieuwe bronnen van lithium, waardoor er beter voldaan kan worden aan de hoge vraag. Bovendien krijg je als je een elektrische auto bezit te maken met een paar onverwachte kosten. We vertellen je de belangrijkste in dit artikel.

Beperkte mogelijkheden om op te laden

Dit is een probleem waar alle EV-fabrikanten tegenaan lopen. In tegenstelling tot benzinestations die zich in bijna elke uithoek bevinden, zijn er maar weinig laadstations. In Nederland zitten we nog redelijk gebakken met ongeveer 3400 openbare laadpalen, maar ook dit aantal kan nog een stuk hoger. Naarmate elektrische voertuigen steeds populairder worden, zullen vast ook de laadmogelijkheden toenemen. Kortom, in de toekomst is dit probleem vast de wereld uitgeholpen!

Het bereik van een elektrische auto

Het mag duidelijk zijn dat niet overal in Nederland het even makkelijk is om je EV op te laden. Daarom maken veel potentiële kopers zich zorgen over het bereik van een elektrische auto. En die zorgen zijn begrijpelijk. Zo is in de Verenigde Staten het gemiddelde rijbereik in 2021 gedaald naar 377 kilometer, ten opzichte van 416 kilometer in 2020. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld de Lucid Air Dream Edition met een bereik dat wordt geschat op meer dan 800 kilometer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.