Redactie Telegraaf
Redactie Telegraaf Nieuws 31 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Voormalig Dakar-winnaar Jan de Rooy (80) overleden

Jan de Rooy, de coureur die de Dakar-rally in Nederland grote bekendheid gaf, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden.

„Na een heel kort ziekbed is ons pap, man en opa vredig ingeslapen en herenigd met zijn grote liefde Annie”, maakte de familie via Facebook bekend. „Hij heeft zich 65 jaar lang ingezet voor zijn transportbedrijf De Rooy, dat vorig jaar het 100-jarig jubileum vierde.”

Jan de Rooy overleden

De markante ondernemer werd niet vanwege zijn bedrijf, maar vanwege zijn prestaties als vrachtwagencoureur een nationale bekendheid. Crossen deed hij aanvankelijk met auto’s en later met trucks. Op aandringen van fabrikant DAF schreef De Rooy zich in 1982 voor het eerst in voor de woestijnrace Parijs-Dakar.

Onverschrokken

Hij maakte naam als onverschrokken en behendige coureur die zijn bijzondere wagens met grote snelheid door het zand durfde te jagen. De stoere Brabander met het stevige postuur kreeg als bijnaam De Beer.

In 1987 won hij als eerste Nederlander een klassement in de befaamde Dakar-rally. Hij eindigde bovenaan bij de vrachtauto’s en had op de laatste dag een voorsprong van maar liefst veertien uur op de nummer 2. Tussen de doorgaans veel snellere rallyauto’s stond hij als elfde genoteerd en dat was heel bijzonder. Beroemd zijn de beelden waarop te zien is dat de DAF-truck van de Nederlander de gewone auto van de topcoureur Ari Vatanen inhaalt.

Na een ernstig ongeluk in 1988 trok Jan de Rooy zich terug. Hij zou zich jarenlang niet meer laten zien in Parijs-Dakar. Zijn zoon Gerard wist hem toch over te halen om weer mee te doen vanaf 2002, maar in 2009 stopte De Rooy senior definitief met deelname aan de fameuze rally. In navolging van zijn vader schreef Gerard de Rooy Le Dakar in 2012 en 2016 op zijn naam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.