Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 21 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Volvo’s grijpen straks in bij vermoeidheid of drank-/drugsgebruik

Het is Volvo echt menens met dat hele ‘er mogen straks geen verkeersdoden meer vallen in een Volvo’. Het Zweedse merk begrenst vanaf 2020 de topsnelheid van al zijn modellen op 180 km/h en laat zijn auto’s straks ook ingrijpen bij risicovol rijgedrag.

Volvo installeert daarom een systeem dat afleiding door vermoeidheid en/of alcohol- en drugsgebruik kan herkennen. Dat werkt met camera’s en sensoren die de bestuurder in de gaten houden. Als die detecteren dat de persoon achter het stuur moe of onder invloed is, wordt er eerst een waarschuwing gegeven. Als de bestuurder daar niet op reageert, kan het systeem de snelheid verlagen, een verzoek om hulp aan Volvo on Call versturen en zelfs de auto tot stilstand brengen en parkeren.

Eerste toepassing in 2020

Hoe weet een Volvo dan dat iemand moe of onder invloed is? Het zou kunnen dat iemand gedurende langere tijd geen stuurinput geeft, zijn of haar ogen gesloten houdt, of niet op de weg houdt, slingert over de rijstroken en extreem traag op situaties reageert. De eerste toepassing van het systeem zal in 2020 zijn. Een jaar later wordt iedere nieuwe Volvo geleverd met een zogenoemde Care Key: een sleutel waarmee Volvo-rijders de topsnelheid van hun auto verder kunnen beperken als ze hem aan iemand uitlenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.