Autovisie
Autovisie Nieuws 30 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Volvo S90L Excellence alleen als plug-in hybride

De prijslijst vermeldt als datum ‘27 augustus 2018’, maar de Volvo S90L Excellence is per direct te bestellen. Met het toevoegen van de verlengde uitvoering krijgt de S90-lijn een nieuw topmodel.

De S90L Excellence is de enige S90 op de huidige prijslijst met een tariefstelling van meer dan 100.000 euro. Hij kost maar liefst € 106.380,- en is daarmee liefst 35 mille duurder dan het huidige topmodel. Maar de variant is niet alleen 13 cm langer, hij is ook veel luxer aangekleed dan de reguliere sedan. De S90L Excellence biedt een zitplaats minder dan zijn kortere broers. De middelste zitplaats is opgeofferd voor een hoge middenconsole, die niet alleen de achterste zitrij in tweeën deelt, ook extra opbergmogelijkheden biedt. De twee stoelen achterin zijn volledig elektrisch te bedienen. Zo kunnen het zitvlak en de rugleuning naar persoonlijke wens ingesteld worden. De massagefunctie van het individuele meubilair wordt via een wegklapbaar touchscreen in de middenconsole bediend. Volvo S90L Excellence interior rear

Tafeltje

Uit de console kunnen de achterpassagiers een tafeltje halen, waarop bijvoorbeeld een laptop kan worden gelegd. In het bovendeel van de console bevindt zich een koelkastje. Het biedt plaats aan twee flessen en twee glazen. Volvo geeft de koper van de S90L Excellence twee Orrefors kristallen glazen cadeau. Het glaswerk kan vervolgens in de verwarmde en koelbare houders worden geplaatst. Het leefcompartiment is afgewerkt met nappa-lederen bekleding, hoogwaardig tapijt en grotere (comfort)hoofdsteunen. Optioneel is een mediaserver beschikbaar, inclusief digitale TV. Door de specifieke Excellence-aankleding, waarbij de 13 cm toegenomen wagenlengte volledig ten goede komt aan de achterpassagiers, is de bagageruimte een stuk kleiner. Het volume neemt af van 500 tot 4356 liter. Ook het extra bergvak onder de laadvloer is kleiner. Van de 37 liter is slechts 7 liter overgebleven.

Twin Engine

In Nederland levert Volvo de S90L Excellence alleen als T8 Twin Engine AWD en dat betekent dat de limousine een plug-in hybride-aandrijflijn onder de koets heeft. De motor is gelijk aan die in de S90 T8 Twin Engine, bestaande uit een 303 pk sterke 2.0-viercilinder turbomotor en een 65 kW krachtige elektromotor die respectievelijk op de voor- en achteras worden losgelaten. Het systeemvermogen bedraagt 390 pk. Op puur de elektromotor kan een afstand van 41 kilometer gereden worden. De 2113 kg zware limousine haalt een topsnelheid van 230 km/h, in de elektromodus kan 125 km/h gehaald worden. De sprint 0-100 km/h neemt 5,3 tellen in beslag.

Volvo S90 Excellence

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.