Remco Slump
Remco Slump Nieuws 14 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Volvo: ‘In 2025 zijn elektrische auto’s even duur als brandstofauto’s’

Nog drie jaar, dan zijn elektrische auto’s net zo duur als brandstofauto’s, zo beweert Jim Rowan, de topman van Volvo. Hij deed de uitspraak tijdens de introductie van de nieuwe EX90.

Momenteel zijn EV’s nog een stuk duurder dan vergelijkbare brandstofauto’s. Dat komt met name door de hoge kosten van de accu. Maar Volvo denkt dat het verschil over drie jaar is verdwenen.

Volvo: ‘Minder batterijen nodig voor meer bereik’

“Rond 2025 is de technologie zover”, vertelde directeur Jim Rowan aan Automotive News Europe. “Om hetzelfde bereik te krijgen, hebben we dan minder batterijen nodig, wat de kosten drukt. Dat gaat gebeuren.”

Dit helpt Volvo om per 2030 enkel nog EV’s te bouwen

Verder speelt ook mee dat er wereldwijd steeds meer elektrische auto’s worden gebouwd en verkocht. En dat zorgt voor financiële schaalvoordelen.

Volgende elektrische Volvo onder de XC40 en C40

Volvo wil in 2030 alleen nog maar volledig elektrische modellen bouwen. De nieuwe EX90 komt in het leveringsprogramma boven de XC40 en C40 te staan. De volgende elektrische Volvo wordt juist kleiner dan die laatste twee.

Premiummerk kan makkelijker met marges spelen

We moeten de uitspraken van Rowan over prijsgelijkheid in 2025 wel nuanceren. Volvo is een premiummerk met hogere prijzen en marges. Het kan ervoor kiezen om minder marge te pakken om die gelijkheid te bewerkstelligen. Een volumefabrikant kan dat niet.

Prijzen van batterijen zijn met ruim 80 procent gedaald

Batterijen voor elektrische auto’s zijn nog steeds duur, al zijn de prijzen wel hard aan het zakken. In de afgelopen twaalf jaar zijn ze met meer dan 80 procent gedaald. Elektromotoren zijn juist een kwart duurder geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.