Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk verrast Volkswagen: ‘Tesla is sterker dan we dachten’

Volkswagen zegt verrast te zijn door Elon Musks Tesla. En nee, dat is geen quote van jaren geleden, maar van deze week én van topman Herbert Diess.

“Het gaat een spannende race worden, maar we geven niet op”, zo zei de topman tijdens de Future of the Car 2022-conferentie van de Financial Times. “Ik moet zeggen dat we niet hadden verwacht dat onze grootste Amerikaanse concurrent zo snel en goed voorbereid was.”

Marktaandeel

Volgens Diess heeft Volkswagen nog altijd de kans om Tesla in te halen op het gebied van elektromobiliteit. Zijn bedrijf streeft ernaar marktleider te zijn tegen 2025. De Volkswagen Groep biedt dan elektrische auto’s in alle klassen aan: van premium modellen (Bentley en Porsche) tot volumemodellen (van Skoda en Volkswagen). In de Verenigde Staten heeft de Volkswagen Groep zich ten doel gesteld om tegen die tijd een marktaandeel van 10 procent te hebben.

Herbert Diess
Herbert Diess, baas van de Volkswagen Groep.

Belangrijk in die strijd zijn de ‘betaalbare’ elektrische auto’s die de Volkswagen Groep in 2025 lanceert. Skoda, Cupra en Volkswagen introduceren dan allemaal een stadsauto die 20 tot 25 duizend euro moet gaan kosten. Seat zal verantwoordelijk zijn voor de bouw van de auto’s, maar komt zelf niet met een model op de proppen.

Gigafactory van Volkswagen

Bovendien begint de autogigant tegen die tijd met de bouw van een Gigafactory nabij Valencia, met een capaciteit van 40 GWh. In 2026 gaat het daar dan batterijen produceren voor elektrische auto’s.

Volkswagen schetsen
Eerste schets van de ‘betaalbare’ Volkswagen-EV van 2025.

In de tussentijd blijft Tesla uiteraard ook niet stilzitten. Onlangs meldde Elon Musk nog dat hij van plan is om rond het jaar 2030 met Tesla 20 miljoen auto’s op jaarbasis te gaan produceren. Ook spreekt zijn merk al langer van een betaalbare auto die, net als de genoemde modellen van de Volkswagen Groep, zo’n 25 mille moet gaan kosten.

Betaalbare Tesla komt volgens Elon Musk

Wanneer we het model kunnen verwachten, is nog onbekend. Begin dit jaar liet Musk weten dat er meer op het Tesla-bordje ligt. Het moet immers nog beginnen met de Cybertruck, terwijl ook de Semi en Roadster al een tijd op het programma staan.

We moeten nog even wachten op de betaalbare auto van Tesla

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.