Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 10 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze auto’s zijn meer waard dankzij hun indrukwekkende geschiedenis!

Niet allemaal, maar sommige modellen krijgen een iconenstatus door hun figurantenrol in een film. Of een auto krijgt eeuwige roem omdat een bekende persoon zich erin laat vervoeren. Een onderzoek van Hagerty laat de invloed van popcultuur op de waarde van specifieke auto’s zien.

In totaal heeft Hagerty 260 voertuigen met een interessante geschiedenis onderzocht. Van deze auto’s vergelijkt Hagerty de verkoopprijs met de waarde van een regulier model zoals die in de Hagerty prijsgids staat.

Films

We beginnen met misschien wel de leukste categorie, de filmauto. Door de jaren heen zijn er ontzettend veel legendarische auto’s op het grote scherm geboren. Denk aan de Toyota Supra uit de Fast & Furious en de Aston Martin DB5 uit de filmreeks James Bond. De rolprents trekken automodellen uit de schaduw, waarna ze onlosmakkelijk met een film of zelfs een acteur verbonden zijn.

Batmobile 1966

Denk bijvoorbeeld aan de originele Batmobile uit 1966, gebaseerd op de Lincoln Futura concept car. In 2013 ging dit exemplaar voor meer dan 4 miljoen euro over de toonbank. Hagerty concludeert dat dit een prijsstijging betreft van maar liefst 26 duizend procent. Geen verkeerd rendement.

Filmsterren

Een auto hoeft niet per se zelf zijn filmdebuut gemaakt te hebben om aantrekkelijk te zijn voor investeerders. Enkel het eigendom zijn van een bekende acteur of actrice is vaak al genoeg om meer geld op te leveren dan een alternatief zonder wereldberoemde eigenaar.

BMW M3
Barret-Jackson

De inmiddels overleden Paul Walker, bekend uit de Fast & Furious films, speelde niet alleen een autofanaat in zijn films. De afgelopen twee jaar zijn er twintig auto’s geveild die tot de collectie van Walker behoorden. Een BMW M3 E36 uit 1995 haalde een bedrag op van ruim 355 duizend euro. Volgens Hagerty een prijsstijging van 1096 procent ten opzichte van de waarde van een ‘normaal’ exemplaar zoals die in de Hagerty prijsgids staat.

Muzikanten

Ook muzikanten staan vaak bekend om hun voorliefde voor auto’s. Van rappers tot rocksterren. Hagerty heeft ook verkochte auto’s van meerdere wereldberoemde muzikanten opgespoord om te zien in hoeverre de prijs beïnvloed is door hun eigenaar.

Bron: Celebrity Cars Las Vegas

Tupac Shakur was een invloedrijke rapper die in 1996 op slechts 25-jarige leeftijd doodgeschoten werd in zijn BMW 7-Serie terwijl hij door Las Vegas reed. In 2019 werd de auto gerestaureerd en vervolgens geveild voor een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro. Een toename van meer dan 8200 procent.

Autocoureurs

Grotere autoliefhebbers dan rasechte autocoureurs zul je niet snel tegenkomen. Een auto die gereden en onderhouden is door iemand met verstand van zaken klinkt hoogstwaarschijnlijk als muziek in de oren van menig verzamelaar. Al helemaal als de eigenaar Le Mans winnaar en ingenieur Carroll Shelby betreft.

Shelby Cobra
Bron: Mecum

Dat blijkt uit de opbrengst van de Shelby Cobra 427 die de coureur tot zijn dood koesterde. In 2021 werd de auto geveild voor een kolossaal bedrag van meer dan 5,6 miljoen euro. Volgens Hagerty bijna twee keer zoveel als een ‘gewone’ Cobra waard is.

Koninklijk

In Nederland kennen we een aantal autoliefhebbers met adellijk bloed. Prins Bernhard Junior is mede eigenaar van Circuit Zandvoort en zijn vader was een fan van de modellen van Enzo Ferrari. Voor de opvallende prijsstijgingen moeten we echter naar de Britse ‘royals’ kijken.

Audi cabrio
Bron: Silverstone Auctions

Prinses Diana was voor haar plotselinge dood in een auto-ongeluk in 1997 erg geliefd bij het Britse volk. In 2016 werd haar Audi Cabriolet uit 1994 geveild voor een bedrag van 54 duizend euro. Op het eerste gezicht geen indrukwekkende som geld, maar de prijsstijging van 2473 procent is daarentegen enorm.

Beroemd of berucht

Er zijn mensen die op een minder conventionele manier invloed hebben gehad op de samenleving. Denk aan een paus of een astronaut. Ook van dergelijke invloedrijke personen heeft Hagerty een selectie samengesteld.

In 2018 ging de Mercedes-Benz 770K Grosser van Adolf Hitler over de toonbank. Een dergelijk exemplaar is ook zonder een beruchte voorgeschiedenis behoorlijk aan de prijs, maar door zijn eigenaar leverde de limousine 132 procent meer op dan normaal gesproken het geval zou zijn. Dit exemplaar leverde ruim 6,6 miljoen euro op bij de veiling van ‘Worldwide Auctioneers’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.