Vision Urbanetic: De toekomst van transport?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-vision-urbanetic-3.jpg)
Modulair is zo’n beetje het sleutelwoord in de hedendaagse automobielindustrie. Uitwisselbare componenten en schaalbare bodemsecties maken het productieproces aanzienlijk sneller en goedkoper. Deze Vision Urbanetic van Mercedes-Benz Vans speelt precies op die trend in en voegt daar autonoom rijden aan toe.
Uitwisselbare carrosserieën
In een notendop: de Mercedes-Benz Vision Urbanetic is gebaseerd op een zelfrijdend, elektrisch ‘skateboard’-platform dat kan worden uitgerust met verschillende, uitwisselbare carrosserieën voor het vervoer van mensen of goederen. Omdat het voertuig autonoom rijdt, is er geen ruimte nodig voor een bestuurder, stuur, pedalen en een dashboard. Alle beschikbare ruimte komt ten goede komen aan de passagiers of goederen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-vision-urbanetic-4.jpg)
People mover of vrachtmodule
In het geval van de ‘people mover’ is er plaats voor maximaal twaalf passagiers (acht zitplaatsen en vier staanplaatsen). De passagiers krijgen informatie over onder meer de route via een 360 graden display in het plafond. De vrachtmodule is 3,70 meter lang en biedt plaats aan tien EPAL-pallets. De totale voertuiglengte bedraagt 5,14 meter en het laadvolume komt uit op 10 m3. Volgens Mercedes-Benz Vans zijn er meer toepassingen mogelijk, voor elke sector.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-vision-urbanetic-2.jpg)
Groot scherm
Camera’s en sensoren controleren de omgeving continu en aan de voorkant van dit bijzondere voertuig bevindt zich een groot scherm, waarmee het voetgangers bijvoorbeeld laat weten dat het ze opgemerkt heeft.
Succes afhankelijk van IT-infrastructuur én wetgeving
Wil deze Vision Urbanetic een succes worden, dan moet allereerst de IT-infrastructuur op orde zijn. En dat is momenteel nog niet het geval. Ook de regelgeving van dit soort voertuigen is nog lang niet rond. Op papier klinkt het allemaal heel mooi. Bijvoorbeeld: omdat de Vision Urbanetic volledig autonoom rijdt, vallen de bedrijfskosten lager uit. Daarnaast kan zo’n voertuig in theorie 24 uur per dag en 365 dagen per jaar rijden, de tijd voor onderhoud en het opladen van de batterijen uitgezonderd. Volgens Mercedes-Benz Vans biedt het voertuig ook een oplossing voor het huidige gebrek aan chauffeurs. Al lijkt het alsof alle chauffeurs met de komst van dit soort voertuigen straks allemaal zonder werk zitten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fmercedes-benz-vision-urbanetic-1.jpg)
Lees ook:
Ook interessant
-
Je gelooft nooit hoe weinig deze vliegende auto kost
-
Hoe lang mag je een camper of caravan in een parkeervak laten staan?
-
Vakantiegangers opgepast: oplichtingstruc op Franse tolwegen
-
Prijs benzine stijgt: zo bespaar je op een tankbeurt in Nederland
-
Review BMW 220: twee geloven op één kussen…
-
Trump dreigt met extra importheffingen op buitenlandse auto’s
-
Deze Nederlandse auto kan op zelf opgewekte windenergie rijden
-
Koreaans merk komt nu naar Nederland met deze drie auto’s
-
Noodweer op komst: zo bescherm je jouw auto tegen hagelstenen
-
Nieuwe SUV heeft kleine accu en 1100+ km aan actieradius
-
Kinderen van de jaren 80 worden wild van deze Peugeot 208 GTi
-
Politie waarschuwt voor vluchtstrookbendes: zo herken je de truc