Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 13 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Vijf redenen waarom de Volvo P1800 Cyan fantastisch is

Heb je het autonieuws vorig jaar een beetje gevolgd, dan weet je dat Cyan, de WTC-expert, een restomod van de Volvo P1800 heeft gebouwd. We reden die auto voor Autovisie Magazine en geven je daarom vijf redenen waarom-ie fantastisch is.

Foto’s: Olgun Kordal 

1. Helemaal anders

Een Volvo P1800 is een oude auto en hoe gaaf klassiekers ook zijn, échte hardcore stuurmansauto’s om met een bloedgang over het circuit te denderen zijn het vaak niet. De P1800 is door Cyan dan ook helemaal aangepakt. Kijken we naar de onderdelen die wél van het origineel komen, dan zijn we snel uitgepraat. De dakstijlen, handrem en ontgrendelingsmechaniek van de motorkap zijn identiek aan een originele P1800. Oh ja, de ruitenwissers ook. Dat was het wel. En tóch is deze auto van Cyan een echte P1800.

Gereïncarneerde Volvo P1800 is waanzinnige stuurmansauto

2. Geloofwaardige motor

Cyan kon voor de P1800 kiezen voor een elektrische aandrijflijn, of voor de heerlijke, door TWR geprepareerde vijfcilinders waar Volvo in de jaren ’90 mee racete. Het ging voor een andere optie: de recentste tweeliter viercilinder die ook in race-S60’s zit. Een goede keuze, want de motor voldoet aan allerlei moderne eisen én ziet er in de Cyan geloofwaardig uit, als een echte oldskool twin-cam, zonder supercharger en met de turbo laag uit het zicht gemonteerd, zonder plastic afdekplaat en overbodige randapparatuur. En dan de cijfers! De viercilinder produceert 414 pk bij 7000 toeren en 456 Nm bij 600o toeren, die kan doorhalen tot 7700 toeren per minuut! “We willen graag dat hij zo atmosferisch mogelijk aanvoelt”, aldus Hans Bååth, de general manager auto’s van Cyan. 

3. Een lekkere handbak

Cyan heeft geprobeerd een analoge en pure auto te bouwen. En dus heeft de P1800 geen supersnelle automatische transmissie, maar een handgeschakelde dog-leg vijfbak. Die komt bij Hollinger uit Australië vandaan. Die stuurt al het vermogen enkel naar de achteras, die is uitgevoerd met een limited-slip differentieel.

4. Geen hulpjes

En in zo’n analoge auto wil je dus ook niet geholpen worden door allerlei rijhulpsystemen die de écht scherpe randjes van de auto afhalen. En dus is er geen ABS, geen rembekrachtiging en geen traction control. Wel stuurbekrachtiging, want dat was noodzakelijk door de kleine stuuroverbrenging en het heerlijke, kleine Momo-stuur.

5. Hij mag de weg op!

Klinkt als een heerlijk racemonster dat je niét buiten het circuit mag rijden. Maar niets is minder waar. Cyan meldt namelijk dat elk model op het Europese wegennet wordt toegelaten. Geweldig nieuws. Al kost een P1800 van Cyan minstens 420.000 euro. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen…

Volvo P1800 Cyan

Wil je alles weten over de Volvo P1800 Cyan? En wil je ervaren welk gevoel die prachtige creatie je kan geven? Lees dan verder in Autovisie Magazine, waar je een uitgebreide reportage van de Zweedse restomod vindt. Liever digitaal Autovisie lezen? Sluit hier een voordelig abonnement af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.