Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 28 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze auto bracht in 2021 het meeste geld op

Wat is de auto waarvoor het hoogste bedrag op een publieke veiling in 2021 werd geboden? De McLaren F1! De supercar uit de jaren negentig werd voor de lieve som van meer dan 20 miljoen dollar afgehamerd. Het was ‘by far’ de meest gewilde auto op een veiling afgelopen jaar.

De McLaren F1 is een monument. Alleen al bij het gerucht dat de Engelse racestal destijds aan een straatauto werkte, leverde al enkele orders voor de niet bestaande sportwagen op. Bij puur de officiële aankondiging dat McLaren een sportwagen voor de openbare weg ging bouwen, ontving het autosportbedrijf weer enkele orders. Pas in 1992 toonde McLaren de auto voor het eerst aan het publiek. Daar in Monaco kondigde McLaren ook de naam aan: F1. Natuurlijk als verwijzing naar de succesvolle Formule 1-deelnames van de Engelse onderneming.

mclaren f1

Nummer 25

Met een geplande oplage van 300 eenheden ging in 1992 de productie van start. Maar uiteindelijk zagen er slechts 106 het levenslicht. De laatste auto verscheen in 1999 en ging naar de vorig jaar overleden oud-aandeelhouder van McLaren, Mansour Ojjeh. Het in 2021 geveilde exemplaar was het 25e exemplaar uit de gelimiteerde reeks F1’s. Hij rolde in 1995 de fabriek in het Engelse Woking uit, waar nu het servicecenter voor onder andere de F1 is gevestigd.

In de herkansing: weer een McLaren F1 onder de hamer

Slechts 390 km op de teller

De gefortuneerde koper was een Japanner, die destijds om en nabij de 700.000 pond voor de sportwagen betaalde. Hij gebruikte de driezits sportwagen met stoelopstelling in V-vorm niet, zo blijkt uit de kilometerstand. De kilometerteller vermeldde tijdens de veiling slechts 390 km. Of de auto in al die jaren zijn noodzakelijke onderhoud heeft gekregen, is niet bekend. Voor de technologische McLaren F1 werden tal van exotische materialen gebruikt. Zo diende de brandstoftank elke vijf jaar te worden vervangen, terwijl ook de banden een houdbaarheidsdatum kennen. De bewuste F1 is het enige model dat af-fabriek in Creighton Brown is gespoten.

mclaren f1

De dertiende

Bij de aankondiging van McLaren F1 voor de Gooding Pebble Beach 2021-veiling schatte veilinghuis Gooding & Company de waarde van de supersportwagen met BMW-motor in op zo’n 15 miljoen dollar, een waarde die onder die van een kort daarvoor verkochte F1 lag. Uiteindelijk bedroeg het winnende bod 20.465.000 dollar, inclusief veilingkosten. Het was een record voor de McLaren F1. Het was ook de dertienmaal ooit dat er voor een auto op een openbare veiling meer dan 20 miljoen dollar werd geboden, de eerste en enige maal in 2021.

Zo houdt McLaren de F1 jong

Zo ontstond de raceversie van de McLaren F1

Video McLaren F1

Hoe bijzonder de McLaren F1 is, zie je in onderstaande video. Daarin legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je ook uit dat de F1 weliswaar ruim 20 jaar geleden uit productie ging, de ontwikkeling van de auto nog altijd gaande is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.