Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 20 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Uncle Sam neemt volgend jaar al afscheid van Volkswagen Passat

Na bijna 50 jaar zullen de Verenigde Staten in 2022 afscheid moeten nemen van een van de meest geliefde sedans: de Volkswagen Passat. Uiteraard gaat de Passat er wel met een knal uit.

Om liever het leven van de Passat te vieren dan diens einde in de Verenigde Staten, komt Volkswagen met een speciale editie van de Passat. Van die Limited Edition verschijnen er 1973. Een redelijk opmerkelijk getal, want als ze er ééntje meer zouden maken, is dat een knipoog naar de versie die in 1974 in Noord-Amerika verscheen. In 1973 stelde Volkswagen namelijk de Passat B1 voor in Europa, maar een jaartje later ging-ie aan de andere kant van de oceaan als Dasher in de verkoop.

Passat Limited Editions verwijzen naar historie

Bij de Volkswagen Passat Limited Edition kan men kiezen tussen vier verschillende kleuren, al is al besloten hoeveel exemplaren welke tint krijgen. Van de Aurora Red Matellic met een Titan black-interieur verschijnen de minste exemplaren: 411. Dat is een verwijzing naar de originele productiecode van de auto. Ook de andere kleuren zijn in een oplage gemaakt die verwijzen naar de Passat. Zo verwijzen de 423 Racing Green Metallic-exemplaren naar het netnummer van Chattanooga, Tennessee, waar de fabriek staat. De 524 exemplaren in Pure White met een Mauro Brown-interieur is een aandenken aan de opening van diezelfde fabriek op 24 mei 2011.

Ten slotte is er nog de Passat in Platinum Gray Metallic. Daar maakt Volkswagen er 615 van, waarbij je iets creatiever moet zijn om de cijfers te begrijpen. De 6 staat hier voor het aantal generaties geïmporteerde Passats, de 1 staat voor die ene generatie die uit Chattanooga gerold kwam en de 5 is een verwijzing naar het aantal decennia dat deze geliefde sedan in de Verenigde Staten te koop stond. De Limited Editions zijn geprijsd vanaf 30.295 dollar en komt met 18-inch wielen, een speciale mat voor de bekerhouders en in de stoelen zal ‘1 of 1973’ en ‘Chattanooga 2011’ staan.

Dalende verkoopcijfers

De afgelopen jaren is de geliefde Passat alleen niet meer zo geliefd geweest. In de Verenigde Staten althans, want de middenklasser is in Europa onverminderd populair. De verkoopcijfers kelderden de afgelopen jaren enorm in de US. Waar Amerikanen in 2017 nog 60.722 Passats kochten, daalde dat in 2018 al tot 41.401. Daarna werd het nog bedroevender voor de middelgrote sedan. Dit jaar zat er weer een lichte stijging in de verkopen van 13 procent, wat neerkomt op 11.367 stuks, terwijl een aantal van 22.964 in 2020 wel aangaf dat de Passat op zijn retour was.

Toekomst is elektrisch voor Volkswagen

Volkswagen bouwt sinds 2011 in de f16abriek in Chattanooga, maar zal dus afscheid nemen van de Passat. In plaats daarvan zal de fabriek zich – nogal voor de hand liggend – richten op een ander segment. Om specifiek te zijn zal Chattanooga de plek worden voor SUV’s. Daar zullen de Atlas, Atlas Cross Sport en de elektrische ID.4 van de band rollen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.