Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 8 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Toyota Yaris SUV en Yaris Cross: nog even geduld

Toyota wilde in maart de Yaris SUV op de autosalon van Genève 2020 tonen, maar beide evenementen gingen niet door. De Yaris SUV staat nog steeds ‘on ice’. Letterlijk en figuurlijk, want hij is nog niet vrijgegeven en de Japanse techneuten leggen momenteel hun testsessies op de bevroren meren in Scandinavië af.

Wanneer de verkoop van start gaat, is nog niet bekend. De fabriek in het Franse Valenciennes is klaar voor de start, zoals het spoedig ook de bouw van de fonkelnieuwe Yaris zal opstarten. Van laatstgenoemde komt dan ook direct een opgehoogde versie met wat kunststoffen opsmuk. Met dat type gaat Toyota de strijd aan met modellen als de Ford Fiesta Active en Kia Stonic.

Toyota Yaris SUV tegen Peugeot 2008

De SUV-telg is meer dan een Yaris met grotere bodemvrijheid en carrosserieversiersels. Het wordt namelijk een kleinere broer van de C-HR en RAV4. De SUV gaat later dan de nieuwe Yaris en Yaris Cross in productie, al maakt hij wel deel uit van de Yaris-familie. De bodemsecties zijn identiek. De hybride-SUV krijgt echter ook de beschikking over vierwielaandrijving. Met het model opent Toyota de aanval op populaire jongens als de Nissan Juke, Peugeot 2008 en Renault Captur.

Toyota C-HR

B-segment SUV

Met de Yaris SUV breidt Toyota het SUV-aanbod in zijn modellengamma verder naar beneden uit. De fabrikant introduceerde enkele jaren geleden al de C-HR om de ruimte onder de gegroeide RAV4 te dichten. Met de nieuwe Yaris SUV duikt de Japanse autobouwer nu ook in het B-segment.

Van MPV tot SUV

Wanneer de Yaris SUV er is, levert Toyota weer een breed aanbod modellen in de klasse van de compacte middenklassers. Jaren geleden bood het merk ook al een diversiteit aan types aan, maar dat gamma werd in de loop der jaren fors uitgedund. De Yaris bleef, maar de ruimtewagen Verso-S, de crossover Urban Cruiser en de modieuze stadsauto iQ kregen allemaal geen opvolger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.