Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 16 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

De nieuwe Toyota Yaris: meer karakter, meer sportiviteit? – Video

Het is nu écht zo ver: de Toyota Yaris moet het jonge publiek in de stad gaan aanspreken. Maak je er dan een hippe elektrische stadsauto van? Nee, Toyota vestigt ook voor deze Yaris alle hoop op hybridetechniek. Belangrijker zijn de flinke aanpassingen in het uiterlijk van de nieuwe B-segmenter. Benieuwd wat ze er van hebben gemaakt? In onderstaande video nemen we je mee door de vijf verbeterde punten ten opzichte van de huidige Toyota Yaris! 

De Toyota Yaris verscheen in 1999 als opvolger van de succesvolle Starlet, die op dat moment al meer dan twintig jaar in productie was. Inmiddels zijn we nog eens twintig jaar verder en presenteert Toyota de vierde generatie van de Yaris. Die auto kreeg vroeger al vaak de naam BeYaris mee door z’n oubollige karakter, maar moet nu écht een jonger publiek gaan aanspreken. Hoe ze dat hebben gedaan? We nemen je mee door de vijf punten waarop de nieuwe Yaris verschilt van z’n voorganger.

Design

De grootste veranderingen van de Yaris zitten aan de buitenkant. De koets is vijf centimeter breder geworden, vooral rondom de wielkasten. De grote zwarte grille en de – helaas neppe – luchtinlaten geven de nieuwe Yaris een agressievere neus. Op de kont wordt de breedte benadrukt door het zwarte paneel dat de achterlichten met elkaar verbindt.

Verder is de Yaris vier centimeter lager en een halve centimeter korter dan z’n voorganger. Tegelijkertijd is de wielbasis met vijf centimeter gegroeid, waardoor de wielen nog verder op de hoeken van de auto staan. De nieuwe proporties geven de Yaris een wat zelfverzekerder en karakteristieker uiterlijk.

Interieur

Dat karakteristieke uiterlijk probeert Toyota door te trekken in het interieur. Het dashboard is lager in de auto geplaatst, terwijl de middenconsole juist wat omhoog is gekomen. De stoel staat 6 centimeter naar achteren en zo’n 3,5 centimeter lager in de auto. Dat alles zorgt ervoor dat de bestuurder meer ‘in’ de Yaris zit en de auto dus wat sportiever aanvoelt.

Toyota Yaris (2020)

Binnenruimte

Wat doen die nieuwe proporties met de ruimte op de tweede zitrij? De wielbasis mag dan met vijf centimeter zijn verlengd, ook de voorstoelen zijn zoals gezegd zes centimeter naar achteren geplaatst. Beenruimte is er voor een volwassen Nederlander daarom vrijwel niet. Hoofdruimte ontbreekt ook, mede door het optionele panoramadak. Het volume van de achterbak deelt Toyota in een later stadium met de wereld.

Platform

Ook staat de Yaris op het nieuwe TNGA-platform van het merk. Die modulaire basis moet voor meer dynamiek en rijplezier voor deze en volgende Toyota’s zorgen. Het TNGA-platform is een stuk lichter en stijver dan z’n voorgangers en moet ook van deze Yaris een leukere hatchback maken. Of dat in de praktijk ook zo is, moeten we nog even afwachten.

Aandrijflijn

Zoals gezegd kiest Toyota niet voor een volledig elektrische aandrijflijn voor deze Yaris, maar richt het zich op hybridetechniek. Net als in de vorige generatie kiest Toyota voor een 1.5 benzinemotor, maar nu in combinatie met een lithium-ion-batterij. Die is lichter en sterker dan de uitgaande nikkel-metaalhydride-batterij, waardoor de nieuwe Yaris als hybride ook krachtiger en zuiniger is.

Opnieuw deelt Toyota nog geen cijfers met ons, maar wel kan het merk zeggen dat de nieuwe Yaris 20% zuiniger is, 20% minder CO2 uitstoot en 15% krachtiger is dan z’n voorganger. Dat klinkt allemaal wel erg goed op papier, maar we zijn natuurlijk benieuwd hoe dat in de praktijk is. Jij ook? Houd onze kanalen dan goed in de gaten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.