Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Toyota Supra krijgt waarschijnlijk geen M-blok van BMW

Inmiddels is lang en breed duidelijk dat de nieuwe Toyota Supra en de BMW Z4 sterk overeenkomen. Maar of de nieuwe motor van de BMW M-divisie ook beschikbaar komt in de Japanner, is nog maar de vraag. 

Toyota Supra

De nieuwe Toyota Supra is voor het grootste deel gebaseerd op de BMW Z4. Grote verschillen: de Supra heeft een dak, de Z4 komt er alleen als cabriolet. Onder de motorkap hebben beide auto’s hetzelfde blok liggen en ook het interieur is vrijwel identiek. Maar in de toekomst worden de verschillen waarschijnlijk wat groter.

S58

Volgend jaar komt er een BMW Z4 M op de markt, met het 503 pk sterke S58 blok dat ook in de BMW M3 komt te liggen. Die nieuwe generatie zes-cilinder is nu alleen nog beschikbaar in de X3 M en X4 M, maar komt straks onder de motorkap van alle compacte, sportieve BMW’s. Te beginnen bij de M2.

Het ligt misschien voor de hand om te bedenken dat al die paarden ook in de Supra terecht zullen komen, maar Markus Flash, president van de BMW M-divisie, weet te melden dat dat nog verre van bevestigd is. Hij laat namelijk weten dat Toyota nog niet op de deur heeft geklopt om de S58-motor te bestellen voor de Supra.

BMW Z4

Aanbod

“We hebben Toyota nog geen aanbod gedaan, zij hebben ons ook nog nergens om gevraagd”, vertelt Flash. “Maar het kan wel een interessant idee zijn, al kunnen we daar nu nog niks over zeggen.”

Of het er echt van gaat komen, is nog maar te betwijfelen. BMW M heeft voor zichzelf bepaald om hun motoren niet aan derden te verkopen, simpelweg omdat ze hun eigen auto’s zoveel krachtiger maken. “De S58 is zo’n nieuw blok, waarom zouden we die dan al verkopen voordat we ‘m zelf goed hebben kunnen testen?”, zegt Flash.

Launch Control

Nu moet de Supra het doen met het B58 3.0 liter zes-in-lijn van BMW. Die motor produceert 340 pk en 500 nm. Met launch control rijdt ‘ie binnen 4,3 seconden 100 km/h. Prijzen beginnen in Nederland bij €81.995.

Weten wat wij van de Supra vonden? Onze testredacteur Peter Hilhorst reed dit jaar al met de auto die na 17 jaar eindelijk weer terug op de markt is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.