Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 2 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Toyota GR Yaris goedkoper dan verwacht

De Toyota GR Yaris is een van de auto’s waar we reikhalzend naar uitkijken. Vandaag komt er meer goed nieuws naar buiten rondom de hete hatchback, en dat betreft de prijs.

Ongeveer een jaar geleden liet Toyota al een en ander los over haar meest spannende model van de afgelopen jaren: de GR Yaris. Bij het noemen van de eerste specificaties wist Toyota autoliefhebbers al op hun wenken te bedienen. De GR Yaris krijgt de sterkste driecilinder ooit, met 261 pk. Al dat vermogen wordt via een handbak naar alle vier de wielen gestuurd. Een heerlijk recept voor een rallymonstertje, en da’s ook letterlijk het geval. Toyota gaat namelijk participeren in de rally-kampioenschappen en moet daardoor met een homologatiespecial komen. En dat is precies wat deze Toyota GR Yaris is.

Eerste test GR Yaris

Autovisie-redacteur Dries van den Elzen mocht eind vorig jaar al kennismaken met een prototype van de GR Yaris, op het Portugese ex-Formule 1 circuit Estoril. Maar kort daarna drukte het Nederlandse belastingstelsel de pret alweer een beetje de kop in. Toyota Nederland plakte namelijk een verwachte prijs op het kleine bommetje. Inclusief bpm en btw zou de prijs van de GR Yaris starten bij zo’n 60.000 euro. Ter vergelijking: in Engeland zou het model zo’n 35.000 euro gaan kosten.

Toyota GR Yaris

Maar vandaag plakt Toyota een definitieve prijs op een van de meest begeerlijke auto’s van het moment. De basisversie, waar we zometeen op terugkomen, is leverbaar vanaf 50.495 euro. En da’s flink minder dan de eerder afgegeven prijsindicatie. Reden: de CO2-uitstoot van de GR Yaris valt veel lager uit dan verwacht.

Uitverkocht

Dan het slechte nieuws, want de GR Yaris is voor dit jaar al uitverkocht. De gelukkige eerste Nederlandse kopers kunnen hun auto voor het einde van het jaar op de stoep verwachten. Zij die desondanks wél een GR Yaris willen aanschaffen, kan een exemplaar reserveren op het online platform van de fabrikant. Volgend jaar komt er namelijk weer een aantal rallymonstertjes onze kant op. Of je ‘m ooit gaat zien, is nog maar de vraag. Dit jaar worden er namelijk 9 klanten verblijd met een GR Yaris in ons land. Hoeveel exemplaren er volgend jaar naar Nederland komen, is nog onbekend, al zal het om een vergelijkbaar aantal gaan.

Toyota GR Yaris

De Toyota GR Yaris komt er in twee uitrustingsniveaus: Premium en Performance. De genoemde prijs van 50.495 euro hoort bij dat eerste uitrustingsniveau. Voor dat geld krijg je 18-inch lichtmetalen wielen met zwarte remklauwen, GR-sportstoelen, en leren GR-sportstuur en een 8-inch multimediasysteem. Het dak is vervaardigd uit koolstofvezel en de motorkap en portieren uit aluminium. Mede daardoor heeft de GR Yaris een leeggewicht van 1280 kg. De Premium-uitvoering voegt daar zaken als parkeersensoren, een JBL Premium audiosysteem en verschillende veiligheidsassistenten aan toe.

Performance-uitvoering

De Performance-uitvoering is in de basis gelijk aan het ‘goedkope’ model, maar heeft sportievere aspiraties. Zo worden er in dat geval Michelin Pilot Sport 4S-banden om het 18-inch lichtmetaal gevouwen, heeft-ie rode remklauwen, speciale wielophanging en een limited-slip differentieel op de voor- en achteras. Voor die ultieme versie van de GR Yaris betaal je in ons land 52.995 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.