Tien vragen die je moet kunnen beantwoorden voordat je een camper koopt
Campers zijn in trek en dat is niet vreemd. Er zitten namelijk veel voordelen aan met een camper op vakantie gaan. Toch zijn er wel wat dingen die je moet weten voordat je besluit om zelf zo’n kampeerauto aan te schaffen. Hier zijn 10 vragen die je moet kunnen beantwoorden voordat je een camper koopt.
1. Wat voor soorten zijn er?
Compact (Bus)
Deze omgebouwde gesloten bestelwagens kunnen voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Behalve dat het een camper is, kun je de bus ook gebruiken als bestelwagen. Toch zitten alle benodigdheden voor een vakantie in deze bus. Meestal is er niet veel bewegingsruimte en zijn de bedmaten beperkt, maar daar krijg je een handelbare en goedkopere camper voor terug. De variatie is enorm: van een klassieke Volkswagen California camperbus tot de Dreamer 2021 hierboven.
Alkoof
Een Alkoof camper is een camper met een slaapruimte boven de autocabine. In een grote alkoof camper kan er ruimte zijn voor tot wel 6 slaapplaatsen. Ben je een ‘lange Hollander’ dan is een alkoof misschien de beste keus, de stahoogte kan ruim twee meter zijn. Met deze hoogte moet je wel rekening houden bij het ingaan van tunnels en parkeergarages.
Integraal
Een integraal camper is één geheel en ziet meer uit als een touringcar. De woonruimte en cabine lopen in elkaar over. Daardoor ontstaat extra ruimte en daar is vaak een extra hefbed gemaakt. Op dit hefbed is er meestal slaapruimte voor twee volwassenen. Door de grote voorruit is de kijkhoek groot en is het overzicht relatief goed.
Half-integraal
Uit een vakantieliefde tussen de alkoof en integraal is de half-integraal ontstaan. Aan de buitenkant is het net een platte alkoof camper, maar aan de binnenkant loop de cabine en het woongedeelte in elkaar over. In de ruimte boven de cabine zie je geen volwaardig bed, maar moet je het vaak doen met extra beetje opslagruimte. Sommige campers hebben wel een hefbed dat aansluit op die extra ruimte.
2. Wat kost zo’n camper?
Een camper is een flinke investering. Welk bedrag je kwijt bent voor een camper hang af van het model en leeftijd. Zo heb je een van de goedkoopste nieuwe, de Fiat Ducato, al voor 48 mille. Voor een grotere camper kun je makkelijk het driedubbele neerleggen. Neem bijvoorbeeld de Dethleffs Globetrotter XXL (een C1-rijbwijs-camper) hier leg je zo 160 mille voor neer.
Niet schrikken van deze bedragen, want zelfs onder de 10 mille zijn er al leuke campers te vinden. Je moet goed zoeken maar met een beetje geluk kun je je voor dat geld trakteren op een kwalitatief goede camper. Sowieso is tweedehands kopen geen slechte optie. Er staan genoeg tweedehands campers te koop die de status “zo goed als nieuw” meer dan verdienen.
De nieuwprijs in Duitsland ligt net als de tweedehands prijs vaak lager dan in Nederland. Bij sommige modellen, op de tweedehands markt, gaat het om duizenden euro’s verschil. Denk wel bij de aankoop in Duitsland aan de soms wat ingewikkelde BPM-aangifte. Er zijn externe bedrijven die je hiermee kunnen helpen om zo weinig mogelijk BPM te betalen. Een camper kopen in Duitsland kan gunstig uitpakken, maar tel alle kosten goed op voor je investeert in een buitenlandse camper.
3. Welke kosten zitten er nog meer aan vast?
Wat een camper per jaar kost is heel erg afhankelijk van het soort en het gebruik daarvan. Mocht je een camper willen kopen, zet dan alle kosten op een rijtje want alleen met de aanschafprijs ben je er niet. Zo moet je ook motorrijtuigenbelasting betalen, ben je APK-plichtig en komen er onderhoudskosten bij. Soms heb je een *SCM certificering nodig, sowieso moet je ook onderzoeken welke verzekeringen (kijk bij punt 7) je nodig hebt. Als je niet op reis bent moet je je camper ook ergens kunnen stallen en die stallingsruimte is niet gratis. En dat een camper je een vrij gevoel geeft snappen we, maar kamperen is meestal ook niet gratis. Je leeft niet helemaal van de lucht dus want ook de motor van je camper kan een flink slokje lusten. Onderzoek wat jouw droomcamper voor motor heeft en wat zijn gemiddelde verbruik ongeveer is.
4. Kan ik beter huren of kopen?
Wil je voor het eerst met een camper op vakantie? Dan is het handig om een camper te huren. Je kunt eerst kijken hoe het is om met een camper op vakantie te gaan zonder dat je een grote investering hoeft te doen.
Of je nu een tweedehands of een nieuwe camper koopt, financieel is toch een flinke investering. Niet alleen de aanschafkosten maar ook de jaarlijks terugkerende kosten kunnen oplopen. Maar een camper kopen heeft niet alleen nadelen. Zo kun je je eigen rollende woning helemaal naar jouw smaak maken, hoef je nooit je camper al een half jaar van tevoren te boeken en staat jouw camper altijd op jou te wachten totdat hij weer op avontuur mag.
5. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een (tweedehands) camper?
Kopen bij een camperbedrijf kan voordelen hebben. Als je bij een BOVAG aangesloten bedrijf koopt heb je duidelijke garantievoorwaarden en een geschillencommissie. Als je een camperbedrijf binnenloopt heb je vaak de mogelijkheid om meerdere wagens met elkaar te vergelijken. Mocht je jouw pareltje hebben gevonden en er gaat iets kapot kun je altijd terug naar het bedrijf voor een reparatie.
Particulier staan er ook genoeg campers te koop. Belangrijk is om te weten dat een APK-keuring op de camper niet altijd wil zeggen dat de-ie kwalitatief ook goed is. Voor je een camper koopt kun je bij een onafhankelijke garage je potentiële investering laten keuren, zo kom je niet voor verassingen te staan.
Waar je je camper ook koopt, geef altijd je ogen goed de kost. Check goed of er geen lekkage of waterschade is. Let op roest en lekkende vloeistoffen. Start de motor goed? En hoe voelt de versnellingsbak? Over veel voorkomende technische mankementen van campers zelf is niet altijd veel op het internet te vinden, maar over de motor staat er vaak genoeg info online. Kijk welke motor er in de camper zit die jij wilt gaan kopen, zoek op internet bijvoorbeeld “Fiat 2.2 JTD 2007 problems” en er komen tal van ervaringen naar boven met het motorblok. Staar je niet blind op 1 of 2 slechte reviews, want juist deze motoren hebben een probleemloze reputatie. Net als bij het kopen van een tweedehands auto doe je er verstandig aan om een aankoopkeuring te doen of een deskundige mee te nemen als je zelf te weinig verstand van zaken hebt.
6. Mag ik zomaar in elke camper rijden? Hoeveel mensen mag ik meenemen?
Met een B-rijbewijs mag je een camper besturen die niet meer dan 3.500 kilo weegt. Je camper moet binnen de maximale maten van 12 meter lengte en 2.55 meter breedte vallen. Met deze campers val je onder de personenauto’s en heb je geen snelheidsbegrenzing. Is je camper zwaarder dan 3.500 kilo, dan moet je een C1 rijbewijs halen, hierna mag je een camper besturen tot 7.500kg.
7. Hoe moet ik mij verzekeren?
WA-verzekering is ook bij campers verplicht. Daarnaast kun je voor een beperkt casco of volledig casco kiezen. Check wel altijd wat je verzekert, per verzekeraar kan het erg verschillen na hoeveel jaar ze in geval van schade het hele aankoopbedrag uitkeren. Eigenlijk kun je alles aan en in een camper verzekeren. Zo kun je je complete vakantie-inboedel, je inzittende en je voor juridische bijstand verzekeren. Belangrijk is wel dat je rollende vakantiehuis aan de voorwaarde voldoet van de verzekeraar, denk aan een SCM-certificaat (zie vraag 8).
8. Moet een camper ook APK gekeurd worden?
Ja, campers moeten net als auto’s apk gekeurd worden, met uitzondering van exemplaren van voor 1960. Naast een APK-Keuring moet je bij sommige campers rekening houden met een SCM-keuring. Een SCM-certificaat is voor de goedkeuring van je beveiligingssysteem in o.a. je camper. Bij sommige verzekeraars/ campers is het verplicht een goedgekeurd alarm- of beveiligingssysteem te hebben. Door hier te klikken kun je testen of jouw huisje op wielen een SCM-certificaat nodig heeft.
9. Is een camper wel veilig?
Hoewel een grote camper veilig voelt is dit zeker niet altijd het geval. Het Zweedse Trafikverket (Zweedse Rijkswaterstaat) heeft dit al eerder geconstateerd. Ondanks dat de campers niet heel goed uit de test kwamen kun je wel wat doen om je gezin en jezelf te beschermen:
Een gordel dragen klinkt vanzelfsprekend, maar wordt nog wel eens vergeten in zo’n automobiel huisje. Zet losstaande objecten vast, zodra je een aanrijding krijgt kan een koffiezetapparaat ineens een dodelijk projectiel worden. Maar ook grotere objecten kunnen gevaarlijk worden. Zet voor vertrek bijvoorbeeld uitklaptafels goed vast of zet ‘m in de kast. Zo voorkom je dat de mensen achterin aangevallen worden door ruimtebesparend tafeltje.
Als je met de camper op vakantie gaat heb je niet echt haast, doe het dan ook lekker rustig aan. Een lagere snelheid zal niet altijd een crash voorkomen maar heeft vaak wel invloed op de ernst van de botsing.
10. Waar moet ik beginnen als ik wil kamperen met een camper?
Vaak bu-j te bange, een camper is er voor het avontuur. We raden aan om eerst een camper te huren zodat je nergens aan vast zit. Ga je voor de het eerst op pad, maak een checklist van de waar je echt niet zonder kan. Plan vervolgens een dag proef kamperen op de oprit, zo is alles wat je vergeet binnen handbereik. Mocht je tijdens je reis toch iets belangrijks zijn vergeten, kun je altijd nog gaan kamperen op de stoep van een groot winkelcentrum.
Lees ook:
Ook interessant
-
‘1.000 kilometer met Honda-accu’: waarom die claim weinig zegt
-
Nieuwe Formule 1-serie over Ayrton Senna moet je gezien hebben
-
Exclusief: op pad met Tsjechische hypercar van €1,4 miljoen
-
Elektrische Vinfast VF6 is best concurrerend geprijsd
-
Amnesty: ‘Elektrische auto’s zijn slecht voor de mensenrechten’
-
Eerste Nederlandse snelweg met e-tol: zo werkt het
-
Als jij dít doet in de auto, ben je vanaf nu niet meer verzekerd
-
Westerse automerken in luxesegment krijgen rake klappen in China
-
Recaro is gered, maar het is vanaf nu geen Duits bedrijf meer
-
Dit zijn de best en slechtst scorende auto’s bij crashtest 2024
-
Deze update maakt de originele Mazda MX-5 drie seconden sneller!
-
Waarom Half-Life 2-fans zullen smullen van de nieuwe DS N°8