Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Nieuws 10 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Throwback Thursday: BMW 328i

Testredacteur Peter Hilhorst blikt elke donderdag via zijn Instagram-account terug op een memorabel driftmoment. Op deze Throwback Thursday is dat de BMW 328i uit 2013.

Peter vertelt: “In 2013 ging ik met de BMW 328iA en een Cadillac ATS 2.0T naar de prachtige wegen in Luxemburg. De liefhebber van inspirerende motorgeluiden kan in beide auto’s de ramen in een tunnel dicht laten. Een 328i klinkt tegenwoordig vrijwel hetzelfde als een 316i. Dat was voorheen wel anders met het rijke, volle geluid van de zes-in-lijn motoren. Maar de snelheid die de viercilinder met turbo weet te brengen in de 3 Serie is indrukwekkend. Bij een vleugje meer dan stationair toerental is de BMW al 350 Nm sterk en hij blijft energiek aanvoelen tot zo’n 7000 toeren per minuut. Hij schiet hem 5,6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Het stuurwiel van de BMW geeft een ferme handdruk en hij heeft remingrepen op het binnenste achterwiel om sperwerking te simuleren. Dat werkt op zich redelijk, maar om een bevredigende drift te maken moet je hem grof zetten voor een bocht. Dan gaat hij aardig dwars.

Confrontatie

Een citaat uit de reportage van 2013: “Houten klapdeuren piepen door haastig naar buiten lopende mensen. Balustrades kraken onder het gewicht van het onrustig schuifelende publiek. Dan slaat de klok twaalf uur. De spanning in Petrolheadroad bouwt zich op. Honderden ogen zijn gericht op één plek. Daar staat een BMW 3 Serie. Hij kijkt zelfverzekerd de lege hoofdstraat in, wachtend op zijn opponent. Zorgeloos over de afloop. Jaren achtereen was de Duitser dankzij snelle reflexen zijn tegenstrevers de baas. Maar er hangt iets in de lucht. Iedereen voelt dat. De stilte wordt doorbroken als de Cadillac ATS de hoek komt omstuiven. Op honderd meter afstand parkeert hij recht tegenover de 3 Serie. Koplampen seinen, een motor maakt toeren, achterwielen draaien in het zand. De Cadillac schiet vooruit, de BMW vertrekt ook. Ze spuiten op elkaar af. De confrontatie is aanstaande. En dan, dan klinkt een daverende klap. Er stuitert een verfomfaaid BMW-logo door het stof en het beeld gaat op zwart.

Een dergelijke video moet Cadillac overwogen hebben voor de commercial van de ATS. Want er is maar één auto die het luxemerk van General Motors te grazen wil nemen. Nee, wil vermorzelen: de BMW 3 Serie. Dat lukt niet, maar de Cadillac duikt in het gat dat BMW heeft open gelaten met de 3 Serie. Als een populist roept de Amerikaan zaken die de stuurman graag wil horen, maar vooral wil voelen in een auto. Daarmee Cadillac biedt de auto die BMW ooit in dit segment leverde. Hij weet je op een druilerige zondagmiddag te verleiden de sleutels te pakken, de tank vol te gooien en erop uit te gaan. Bij lange na niet genoeg voor een klinkende overwinning, maar het moreel bij de Amerikanen moet opperbest zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.