Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 5 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla hint op spotgoedkoop model via nieuw EV-platform

Op 1 maart hield Tesla weer zijn Investor Day. Daar liet Elon Musk weten in de toekomt met een betaalbaar nieuw model te komen.

Waar andere merken zoals BMW, Audi en Mercedes allemaal een kleine hatchback in hun gamma hebben, biedt Tesla geen auto aan in het C-segment. Toch zou een compacte middenklasse van het merk meer dan welkom zijn. Nu zijn er hints dat die er gaat komen.

Tesla met duizenden euro’s korting

Tesla’s meest succesvolle model tot nu toe, de Model 3, koop je in Nederland vanaf 45.000 euro. Heb jij eind vorig jaar nog een Model 3 gekocht, dan kijk je nu raar op. Waar alles duurder wordt, werden de Tesla Model 3 en Model Y begin januari juist duizenden euro’s goedkoper.

De Model 3 kostte eerst nog 52.000 euro en de Model Y Long Range werd zelfs 12.000 euro goedkoper. Reden voor deze prijsverlaging is een aanschafsubsidie waarvoor de Tesla Model 3 nu in aanmerking komt.

Goedkope nieuwe Tesla Q?

Een kleine 45.000 euro is een vrij gangbare prijs voor een auto zoals de Model 3. Hoewel er vraag naar is, hebben we een goedkope hatchback, zoals de A-klasse van Mercedes, nog niet gezien. Dat heeft er uiteraard mee te maken dat het merk enkel elektrische auto’s maakt, die nou eenmaal duurder zijn om te ontwikkelen.

6 afzichtelijke trends binnen de autowereld, inclusief het yoke-stuur

Toch is er hoop voor Tesla-liefhebbers met een kleine portemonnee. Tijdens de Investor Day zal Elon Musk het nieuwste EV-platform genaamd Generation 3 presenteren. De huidige Model S, 3, X en Y (ja, dat is een acrostichon) staan alle vier nog op het tweede generatie EV-platform. Hieronder zie je wat een designer van de hatchback heeft gemaakt, en de acrostichon vernietigt met een Q.

Vorig jaar gaf Elon Musk al aan dat dit platform kleiner zal zijn dan de huidige EV-basis. Bovendien zou het grofweg de helft kosten. Een Tesla voor iets meer dan 20.000 euro is dus realistisch. De topman van het bedrijf voorziet een rooskleurige toekomst voor het nieuwe platform. “Ik denk dat het de productiecijfers van alle andere modellen bij elkaar zal overtreffen”, voorspelt hij. Daar behoren dus ook de huidige Model 3 en Model Y bij, de goedkoopste en bestverkochte modellen op dit moment.

Nog geen 25.000 euro

Het heeft er dus alle schijn van dat een compacte Tesla in de maak is. Gezien Elon Musk verwacht dat het produceren van twee Tesla’s op het Generation 3-platform hetzelfde zal kosten als het produceren van één Tesla Model 3, zal het volgende model aanzienlijk goedkoper op de markt kunnen worden gebracht. Er wordt zelfs gespeculeerd over een nieuwprijs van nog geen 25.000 euro. Dat zou verreweg de goedkoopste Tesla ooit zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.