Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 2 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Tesla overstag: gaat twee miljard dollar ophalen voor SUV

Na tegenvallende resultaten het afgelopen kwartaal zet Tesla de deur toch weer open voor nieuw geld. Het is nodig om een nieuwe SUV en de nieuwe fabriek in Shanghai te bouwen.

Tesla

 

Elon Musk, de excentrieke Tesla-CEO, hield lang voet bij stuk. Hij wilde geen nieuwe investeringen aannemen en ook geen nieuwe aandelen uitgeven. Zijn bedrijf had geen extern geld nodig, want het ging echt winst maken. Dat deed het ook eind vorig jaar, maar begin dit jaar was van die winst niets meer te bekennen. Tesla draaide ruim $700 miljoen verlies. Schoorvoetend draaide Musk bij: hij stond toch mogelijk, misschien wel weer open voor eventuele investeringen.

Die uitspraak zet Tesla nu kracht bij, want het bedrijf gaat nu extra aandelen uitgeven om ruim twee miljard dollar binnen te harken. Het gaat volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) om $1,35 miljard aan converteerbare obligaties en $650 miljoen aan nieuwe aandelen.

Aandelen kopen

Omdat Musk de beroerdste niet is en graag het goede voorbeeld wil geven, geeft hij aan dat hij bereid is om voor $10 miljoen aan aandelen in zijn eigen bedrijf te kopen. Dit heeft hij ondertussen al veel vaker gedaan. Deze keer kan hij 41.798 aandelen optellen bij de ruwweg 38,6 miljoen aandelen die hij al bezit.

Met de opbrengst van de nieuwe aandelen wil Tesla de nieuwe mega factory in Shanghai bouwen. Daarnaast moet het de ontwikkeling van een nieuwe SUV bespoedigen. Maar voordat het überhaupt zover is, zal eerst de Model Y op de markt komen. Ook zal Tesla de langverwachte pick-up waarschijnlijk voor die tijd aan de wereld tonen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.