Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 21 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla: ‘onze auto’s accelereren niet zomaar, er is niets waar van de petitie’

Naar aanleiding van 127 klachten over spontaan accelererende Tesla modellen is de NHTSA een onderzoek gestart, maar de autofabrikant beweert dat er niets waar is van de klachten.

Afgelopen vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse National Highway Traffic Security Administration (NHTSA) onderzoek ging doen naar 127 klachten omtrent spontane acceleratie van 123 voertuigen. Hierbij veroorzaakten de auto’s 110 ongelukken en raakten 52 mensen gewond. Reden genoeg voor de NHTSA om met het vergrootglas op zak weer eens aan te kloppen bij Tesla. Alleen heeft de Californische autobouwer een heel andere verklaring voor de reden van een onderzoek: ze worden onterecht beschuldigd door een short-seller.

Wellicht onbedoeld

In een verse blogpost op de site van Tesla legt het bedrijf haarfijn uit waar de klachten vandaan komen. Ook beweert het steevast dat het onmogelijk is voor een auto van hen om zonder aanleiding ineens te accelereren. Sterker nog, de titel van het stuk is: ‘There is no “unintended acceleration” in Tesla vehicles‘. Het bedrijf beweert in elk geval van ‘spontane acceleratie’ onderzoek te doen en de data uit het voertuig te analyseren. Daarbij blijkt telkens dat de bestuurder, wellicht onbedoeld, toch de schuldige is. Er zijn zelfs extra veiligheidssystemen in een Tesla gebouwd om de motor uit te schakelen als iets niet in de haak is.

De 127 beschuldigingen van de spontane acceleratie zijn volgens Tesla dan ook afkomstige van een notoire short-seller. Volgens website Electrek zou het gaan om Brian Sparks, die openlijk heeft toegegeven dat hij op de beurs tegen het succes van Tesla wed. Hij zou meerdere klachten hebben verzameld en deze bij de NHTSA hebben neergelegd.

420 akkefietje

Elon Musk, CEO van Tesla, heeft al veel vaker aangehaald dat er short-sellers zijn die actief bezig zijn om het bedrijf zwart te maken. Hij gelooft dat deze mensen geld krijgen van de olie-industrie en dat ze erop uit zijn om de elektrische autofabrikant te slopen. Het hele 420 akkefietje en het proberen om zijn bedrijf van de beurs te krijgen, begon omdat Musk Tesla wilde beschermen tegen deze leugenachtige praktijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.