Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 18 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla moet fabriek in Fremont noodgedwongen sluiten

Het coronavirus zorgt ervoor dat een hoop autofabrikanten hun fabrieken tijdelijk sluiten. Tesla leek daar niet aan mee te doen, maar wordt daar nu toe gedwongen.

Update: de fabriek in Fremont is op dit moment nog niet gesloten. Er worden nog auto’s gebouwd, zo verzekert een lezer aan Autovisie en blijkt uit meerdere bronnen op het internet.

Er gaan op dit moment – zoals gebruikelijk – nogal wat verhalen rond omtrent Tesla. De autobouwer zou zijn fabrieken openhouden ondanks dat een aantal werknemers van het bedrijf besmet zouden zijn met het allesoverheersende virus. CEO Elon Musk ontkende dat gisteren en vertelde dat geen van zijn ruim 70.000 werknemers besmet is geraakt. “Als dat wel zo is, dan informeer ik jullie direct”, zo informeerde hij zijn personeel. Het bericht dat hij naar zijn werknemers stuurde werd opgevangen door het medium Electrek.

Vrijheid

Musk zag daarom ook geen redenen om zijn fabrieken te sluiten en nodigde iedereen uit om naar zijn werk te komen. Maar daarbij gaf hij zijn personeel de volledige vrijheid: wie zich ziek voelde of een andere reden had om niet aan het werk te gaan, mocht thuisblijven. Musk liet weten dat hij ‘gewoon’ naar werk zou gaan maar alle begrip voor de bizarre situatie heeft. Hij voegde daar wel aan toe dat hij vindt dat de angst voor het coronavirus groter is dan het virus zelf.

Tesla heeft een grote fabriek in Fremont, die nabij San Fransisco en in Alameda County ligt. Daar geldt – net als in bijna de hele wereld – dat alleen essentiële bedrijven hun activiteiten en werkzaamheden mogen voortzetten. Tesla ziet zichzelf als zo’n essentieel bedrijf voor de Amerikaanse economie en dat het zijn werkzaamheden dus niet zou staken. Het bedrijf gaf aan dat die beslissing in samenspraak met nationale en lokale overheden was gemaakt.

Sherrif

Maar vannacht veranderde daar iets aan. De sherrif van Alameda County sprak bovenstaand bericht tegen. “Tesla is not an essential business as defined in the Alameda County Health Order. Tesla can maintain minimum basic operations per the Alameda County Health Order.” Dat betekent dat ook Tesla zijn fabriek in Fremont grotendeels moet sluiten en dat er geen auto’s meer geproduceerd kunnen worden. Onder ‘minimum basic operations’ wordt werk op kantoor en thuis verstaan.

Tesla is net begonnen met de levering van zijn gloednieuwe Model Y. De autobouwer was van plan om de productie en levering van die auto nog flink op te schroeven voor het einde van het eerste kwartaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.