Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Elektrische motoren erbij, helft bestaande motorversies BMW eruit

BMW gaat het aantal motorversies binnen zijn modellengamma fors uitdunnen. De Duitsers schrappen vanaf volgend jaar tal van motoren. Het gaat om zo’n 50% van de bestaande motorversies. Dat zei de fabrikant tijdens de jaarlijkse concernvergadering. Het aantal elektrische aandrijflijnen neemt tegelijkertijd sterk toe.

Naast specifieke motorconfiguraties verdwijnen ook complete motorenfamilies. De V12-motor ruimt het veld, net als de sterkste zescilinder-dieselmotoren. Daarnaast staakt BMW ook de bouw van de driecilinder dieselmotoren. Bepaalde motoren kunnen in het programma blijven omdat BMW daarvoor externe partijen heeft, die de krachtbronnen afnemen. Tot de klanten behoren onder andere Toyota en Morgan, terwijl ook Jaguar Land Rover een samenwerking is aangegaan.

CO2-waarde 20% lager

De stap wordt niet alleen genomen om elektrische aandrijflijnen te introduceren, het concern wil ook de complexiteit van de krachtbronnen beperken. Bovendien kan de autobouwer door het schrappen van motoren de verkoopmix beïnvloeden, wat resulteert in een gunstigere gemiddelde CO2-uitstoot van het complete programma. Het concern geeft aan dat dit jaar al de gemiddelde CO2-waarde voor de vloot wordt gehaald, wat 20% lager is dan afgelopen jaar. BMW zegt dat dat voor een derde komt door het verder verbeteren van de aandrijflijnen en voor twee derde komt door de introductie van elektrificatie.

Vijf elektromodellen binnen een jaar

De BMW Group zal in 2021 cumulatief een miljoen geëlektrificeerde auto’s op de weg hebben gezet, net zoveel als Tesla volledig elektrische auto’s heeft gebouwd. Het bedrijf claimt dat er dan vijf volledig elektrische serieproducten in het gamma zijn opgenomen. De i3, waarvan er in 2019 tegen de 40.000 stuks werden verkocht, is er al, net als de Mini Cooper SE. Daar komen de iX3, iNEXT en i4. De 7 Serie wordt daar op z’n vroegst in 2022 aan toegevoegd. In 2023 verwacht BMW binnen de Group 13 elektromodellen in het gamma te hebben. Op dat moment zijn er 25 geëlektrificeerde types van de BMW en Mini. Zelfs Rolls-Royce krijgt elektrische aandrijflijnen in zijn modellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.