Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 23 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Tesla misleidt klanten met de benaming Autopilot’

Twee Amerikaanse consumentenorganisaties hebben de Federal Trade Commission (FTC) gevraagd om onderzoek te doen naar Tesla. Volgens Consumer Watchdog en het Center for Auto Safety misleidt de fabrikant consumenten door zijn elektronische rijassistent Autopilot te noemen.

Tesla Model S side

De organisaties hebben de FTC een brief gestuurd waarin ze hun zorgen uiten. Ze noemen de benaming Autopilot ‘bedrieglijk en misleidend’ omdat die meer suggereert dan het systeem kan. Consumenten zouden kunnen denken dat Autopilot een Tesla zelfrijdend maakt, terwijl dat niet zo is.

Tesla schrijft in zijn instructieboekjes en disclaimers dat bestuurders altijd de handen aan het stuur moeten houden, ook als Autopilot is ingeschakeld. Toch vinden Consumer Watchdog en het Center for Auto Safety dat de fabrikant in zijn reclames en uitspraken veel te veel suggereert.

Oneerlijke praktijken

“Tesla is de enige fabrikant die zijn Level 2-autonome auto’s als zelfrijdend karakteriseert”, zeggen ze. ‘De naam van zijn elektronische assistent, Autopilot, staat voor volledige autonomie. [Tesla] laat klanten geloven dat Autopilot veel veiliger en capabeler is dan het in werkelijkheid is.”

“Het is nu aan de FTC om Tesla’s oneerlijke en misleidende praktijken te onderzoeken”, gaan de organisaties verder. “Klanten moeten toegang hebben tot nauwkeurige informatie over Autopilot, moeten de grenzen van het systeem kennen en er veilig mee leren omgaan.”

Dodelijke ongelukken

Volgens Tesla zorgt het gebruik van Autopilot voor 40 procent minder ongelukken, maar volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) is daar nooit onderzoek naar gedaan. De staat Californië wil termen als ‘autonoom’ en ‘zelfrijdend’ in reclamemateriaal gaan verbieden.

Vorige maand werd een Britse automobilist betrapt toen hij op de passagiersstoel van zijn Model S zat. De Tesla stond op Autopilot en er zat niemand achter het stuur. In de afgelopen jaren zijn er een aantal dodelijke ongelukken geweest waarbij op Autopilot rijdende Tesla’s betrokken waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.