Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla leverde afgelopen maanden recordaantal elektrische auto’s

Tesla heeft nog nooit zoveel elektrische auto’s afgeleverd als in de afgelopen maanden. De Amerikaanse autofabrikant onder leiding van de veelbesproken miljardair Elon Musk meldt dat in het laatste kwartaal van 2022 ruim 405.000 nieuwe Tesla’s een eigenaar kregen. Dat was wel fors minder dan de verwachtingen van analisten.

Door persbureau Bloomberg geraadpleegde kenners hadden gemiddeld gerekend op bijna 421.000 leveringen. Tesla kampt onder meer met de hoge inflatie, stijgende rente en lagere productie in China. Ook had het bedrijf te maken met problemen in toeleveringsketens. De cijfers van de in Austin gevestigde marktleider worden gezien als goede indicator voor de algehele vraag naar elektrische auto’s. Tesla is het grootst in de Verenigde Staten en China.

Tesla produceerde van oktober tot en met december net geen 440.000 auto’s. De Model 3 en Model Y zijn de belangrijkste auto’s van het merk.

Productie van 1,37 miljoen Tesla’s

Over heel 2022 bedroeg de productie van Tesla bijna 1,37 miljoen auto’s, een stijging van 47 procent vergeleken met een jaar eerder. De leveringen namen vorig jaar met 40 procent toe naar 1,31 miljoen voertuigen.

Dit is hoeveel benzine, diesel en elektrische auto er daadwerkelijk in Nederland zijn

Tesla heeft fabrieken in het Californische Fremont en bij de Chinese miljoenenstad Shanghai. Ook is de fabrikant begonnen met leveringen vanuit nieuwe fabrieken in de buurt van Berlijn en het Texaanse Austin. “We blijven bezig met de transitie naar een meer regionale mix voor autoproductie”, schreef het bedrijf in een toelichting op de cijfers.

Eerste elektrische truck

In december leverde Tesla zijn eerste elektrische truck af. De eerste Semi werd geleverd aan frisdrank- en snackproducent PepsiCo.

Op de aandelenbeurs in New York heeft Tesla een dramatisch jaar achter de rug. Het aandeel kelderde in 2022 met 65 procent in waarde. Dat had mede te maken met zorgen bij aandeelhouders dat topman Musk te veel tijd besteedt aan het socialemediabedrijf Twitter, dat hij heeft gekocht. Om die overname van 44 miljard dollar te financieren heeft Musk al voor miljarden aan aandelen verkocht.

Subsidie aanvragen voor je elektrische auto: zo werkt het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.