Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 27 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Tesla kleeft al acht weken aan dezelfde laadpaal

Een Tesla Model 3 kleeft al acht weken lang aan dezelfde laadpaal. De eigenaar is al die tijd op vakantie.

Geen boete voor laadpaalklever

De auto, laadpaal en laadkabel zijn omgeven door spinnenwebben. Zo lang staat de auto al onaangeroerd op dezelfde plek, zo blijkt uit een item van NH Nieuws. Daniëlle Smit uit Nieuw-Sloten baalt er behoorlijk van dat de elektro-auto al acht weken een laadpaal bezet houdt. Ze noemt het een “bizarre vertoning”.

Tesla Model 3
Autovisie

Ze heeft haar ergernis kenbaar gemaakt bij de gemeente, maar daar willen ze er niks van weten. Volgens de gemeente is het geen probleem als iemand een laadpaal ‘wat langer’ gebruikt. Een woordvoerder laat namelijk aan de omroep weten dat Amsterdam een groot netwerk van laadpalen heeft. Bovendien heeft de hoofdstad geen tijdslimiet voor het parkeren aan laadpalen.

VIDEO

Verschillende regels

Er is momenteel nog geen nationale wet die dicteert dat men niet langer dan nodig aan een laadpaal mag hangen. Tot ergernis van veel EV-rijders. Bepaalde gemeentes hanteren echter wel dergelijke regels.

In de ‘Algemene Plaatselijke Verordening’ van Noordwijk staat dat het verboden is om een laadplek bezet te houden wanneer de batterij vol is. Onlangs kreeg een man uit Noordwijk een boete van €95 nadat hij twee uur lang aan een laadpaal stond terwijl zijn accu vol zat. Hij ging in beroep tegen de beslissing, maar volgens de rechter was de boete gegrond. Je auto ‘s nachts aan een openbare laadpaal leggen in een van deze gemeentes kan dus resulteren in een boete, of een spontane nachtwandeling om je auto te verplaatsen.

Betalen per minuut

Boetes uitdelen is een manier om ervoor te zorgen dat mensen niet onnodig lang laadpalen in beslag nemen, maar er zijn ook alternatieven. In Oostenrijk betaal je in tegenstelling tot Nederland niet per kWh, maar per minuut. Ook dit is ingevoerd in de hoop laadpaalklevers tegen te gaan.

 

Foto’s ter illustratie, niet de bewuste auto en laadpaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.