Autovisie
Autovisie Nieuws 11 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Terugroepactie voor Bugatti Chiron, Chiron Sport en Divo

Dat ook de huzarenstukjes van de autowereld wel eens een fout bevatten, blijkt maar weer eens uit een recente terugroepactie. Het gaat om de Bugatti Chiron, Chiron Sport en Divo.

De terugroepactie is aangekondigd door de Amerikaanse autoriteit voor verkeersveiligheid, de National Traffic Safety Administration (NHTSA). Het heeft bij 73 voertuigen uit de drie modelreeksen problemen gevonden. En dat zijn niet zomaar een paar kleine euvels.

1,5 miljoen zonder ESP

De NTHSA kwam er namelijk achter dat het ESP bij die auto’s niet meer geactiveerd wordt bij het starten van de auto, als de bestuurder in zijn vorige ‘rijsessie’ het ESP juist heeft uitgeschakeld. Dat moet normaliter wel gebeuren. De NHTSA stelt dat de kans op ongevallen daardoor toeneemt. En inderdaad, je zult in de regen maar even flink het pedaal intrappen in je 2 miljoen euro (ex. btw en bpm) kostende supercar met 1500 pk-sterke W16, terwijl je er vanuit gaat dat het ESP je wel helpt.

Bugatti Chiron
Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed in 2018 24 uur in de Chiron.

Bugatti moet de auto’s terugroepen, omdat de auto’s door dit defect niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. De fabrikant gaat alle eigenaren informeren en zij zullen gratis een software-update krijgen. Het zou in dit geval met name gaan om Chirons uit 2017 t/m 2020, de Chiron Sports gebouwd tussen 2018 en 2020 en de Divo, die inmiddels als modeljaar 2020 en 2021 is gebouwd.

Aandrijfassen

Maar er is meer, want de NHTSA heeft een tweede terugroepactie aangekondigd. Vier Divo’s en Chirons uit het 2020-modeljaar kennen een materiaalfout, waardoor de linker aandrijfas op de achterzijde kan breken. Eigenaren zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Aandrijfassen worden uiteraard gratis vervangen. Het is wel een pijnlijke fout voor een fabrikant die op het gebied van kwaliteit en technologie bovenaan de autoladder lijkt te staan.

chiron-sport-10006
De Bugatti Chiron Sport

Bugatti is echter zeker niet het enige luxemerk met dergelijke problemen. Een ander topmerk binnen de Volkswagen Groep, Lamborghini, kondigde deze week ook een terugroepactie aan. Het betrof de populaire Urus en zou gaan om vrijwel alle auto’s die nu op de weg rijden. Modellen die zijn gemaakt tussen 2018 en juli 2020 kunnen spontaan in brand vliegen. De aansluitingen van de brandstofleidingen in het motorcompartiment kunnen namelijk gaan lekken. Meer informatie over die terugroepactie lees je hier.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.