Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

Terugroepactie Volvo XC40: auto kan ongewild en plotseling accelereren

Eigenaren van een elektrische Volvo XC40 worden binnenkort verzocht om de auto naar de dealer te brengen. Door een productiefout kan de SUV plotseling stilvallen, of juist accelereren.

Volvo ontdekte dat niet zelf, maar de fabrikant kreeg de afgelopen maanden meerdere klachten van klanten. Het stroompedaal zou niet altijd goed en consistent reageren.

Corrosie in de kabelboom

Het blijkt nu om een constructiefout te gaan. In een kabelboom van de Volvo XC40 kan water terechtkomen, waarna corrosie ontstaat. Dat zou de signalen in het stroompedaal verstoren. Met als gevolg dat de auto niet wil starten, stilvalt of plotseling accelereert.

Volgens Volvo zelf zijn de auto’s overigens nog altijd bestuurbaar. Door een ingebouwde veiligheidsfunctie wordt de acceleratie juist verminderd als er sprake is van defecte of onduidelijke signalen. Desondanks haalt de fabrikant wel alle getroffen auto’s terug, om de onderdelen preventief te vervangen.

Specifiek bouwjaar

In Nederland rijden er 3800 auto’s rond die bovenstaand probleem hebben. Het gaat om modellen die tussen 8 september 2020 en 13 augustus 2021 zijn gebouwd. Mensen die in een dergelijk model rijden, krijgen spoedig meer informatie. “Volvo Car Nederland treft momenteel de laatste voorbereidingen met betrekking tot communicatie en logistiek om de getroffen klanten, samen met de dealers, zo snel mogelijk van dienst te zijn”, zo meldt het bedrijf aan Autovisie. Tot die tijd kunnen eigenaren hun auto overigens wel gewoon blijven rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.