Remco Slump
Remco Slump Nieuws 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Te koop in Nederland: deze Mercedes SL doet pijn aan de ogen (maar is zó gaaf)

Wat is de mooiste Mercedes SL-generatie aller tijden? Wij gaan voor de R129, die tussen 1989 en 2001 werd gebouwd, en dat zijn jullie vast niet met ons eens. De R129 is een product van de jaren tachtig, met rechte hoeken en scherpe vouwen waar je ook kijkt. De ultieme uitvoering staat in Alkmaar te koop: een SL 60 AMG met een opvallende Designo-kleur. Die doet pijn aan de ogen, maar is tegelijkertijd zó gaaf!

De Mercedes SL R129 kwam in 1989 op de markt als opvolger van de R107, die maar liefst 18 jaar aan een stuk werd verkocht. Wonderwel eindigde de open sportwagen als tweede in de Auto van het Jaar-verkiezing, vlak achter de Citroën XM. De R129 staat op een ingekort E-Klasse-platform en was bij zijn introductie een technologische tour de force. Hij heeft een rolbeugel die automatisch opklapt, optionele adaptieve dempers en is de allereerste productie-auto met in de stoelen geïntegreerde veiligheidsgordels.

Mercedes SL met 6,0-liter V8 van AMG

De R129 was te koop met een zes-in-lijn-motor (300 SL), een V8 (500 SL) of een V12 (600 SL). Gezien de typeaanduiding zou je denken dat de SL 60 AMG ook een twaalfcilinder aan boord heeft, maar dat is niet zo.

Mercedes SL
(Afbeelding: Auto Leitner)

AMG gebruikte een 6,0-liter V8 met 381 pk. De enorm zeldzame SL 70, 72 en 73 AMG hebben wél een V12, die later gebruikt zou worden voor de Pagani Zonda.

Ouch! Deze 15 miljoen euro kostende Pagani Zonda ziet er niet zo gezond uit

Vrij subtiel voor een Mercedes-AMG

Onder de SL 60 AMG die te koop staat bij Auto Leitner in Alkmaar liggen typische vijfspaaks AMG-wielen. Verder is de uiterlijke opsmuk eigenlijk vrij subtiel. Geen vier uitlaten, slechts twee. Geen extra luchtroosters, spoilers of diffusers.

Mercedes SL
(Afbeelding: Auto Leitner)

Het is dat zijn typeplaatje in blokletters op het kofferdeksel staat, anders zou iedereen de auto voor een simpele 300 SL aanzien.

Designo Groen, je houdt ervan, of niet

Om de kleur kun je in ieder geval niet heen. Designo Groen heet de tint. Op bijgaande foto’s kun je het helaas niet zien, maar het interieur van deze SL 60 AMG is nog veel feller, met zwart leer en meerdere heldergroene details.

Mercedes SL
(Afbeelding: Auto Leitner)

De unieke SL komt uit 1997 en heeft slechts 75.000 kilometer gelopen. Hij is niet goedkoop, met een vraagprijs van 99.500 euro, maar de aandacht die je ermee krijgt, is onbetaalbaar.

AMG
(Afbeelding: Auto Leitner)
AMG
(Afbeelding: Auto Leitner)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.