Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 11 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Tanktransacties nemen toe, we pakken weer de auto!

Uit onderzoek van leverancier van mobiliteitspassen MultiTankcard blijkt dat het aantal tanktransacties weer langzaam toeneemt. We pakken dus weer vaker de auto, maar het aantal reizigers in het openbaar vervoer blijft laag.

Hoewel er een toename is te zien in de mobiliteit, zijn we nog lang niet op het oude niveau. Veel mensen werken thuis, vooral nu is gebleken dat thuiswerken voor veel beroepen zonder problemen kan. Daardoor is er nog steeds geen drukte in de spits, maar sinds begin juni gaan we er voorzichtig weer iets meer op uit.

Grote daling sinds lockdown

In de week van 16 maart moesten de scholen en horeca de deuren sluiten. Het aantal tanktransacties daalde in die week met bijna 40 procent ten opzichte van de week ervoor. Het absolute dieptepunt werd echter een week later bereikt, toen het aantal transacties met 47 procent was gedaald ten opzichte van voor de maatregelen.”Pas in de week van 20 april, toen er zicht kwam op een versoepeling van de lockdown, krabbelde het aantal transacties weer op”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. “Maar het aantal tanktransacties lag nog steeds op tweederde van de eerste acht weken van dit jaar”.

subsidie elektrische auto's
Elektrische auto’s staan vaker stil.

Elektrische auto’s staan meer stil

Het aantal tanktransacties bij laadpalen laat nog een veel grotere daling zien. Op het dieptepunt lag het aantal transacties 60 procent lager dan voor de maatregelen. Dat is natuurlijk ook logisch te verklaren. Veel elektrische auto’s worden zakelijk gereden, en de bestuurders daarvan bekleden vaak functies waarbij thuiswerken ook goed mogelijk is. Elektrische auto’s hebben een relatief hoge aanschafprijs, waardoor de particulier eerder voor een reguliere brandstofauto of hybride kiest. Misschien dat de nieuwe subsidieregeling hier enige verandering in brengt.

OV-reizigers stappen over op auto

Ook in het OV is een daling te zien. Sinds het begin van de lockdown tot begin juni is het aantal reizigers met 90 procent gedaald. De angst voor besmetting is de grootste oorzaak, omdat het lastiger is om de maatregelen na te leven. Uit cijfers van de Bovag blijkt ook dat de OV-reiziger massaal kiest voor een occasion door het coronavirus. Zal dan het aantal tanktransacties naar ongekende hoogtes stijgen wanneer de maatregelen zijn geminimaliseerd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.