Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 2 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Subsidiepot voor elektrische auto’s is al voor de helft leeg

De nieuwe subsidieregeling voor elektrische auto’s is nog maar een dag van start, of de pot is alweer voor de helft leeg. Dat blijkt uit de cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vandaag deelt.

Sinds gisteren hebben particulieren die een elektrische auto kopen recht op een subsidie. Wie een nieuwe auto koopt, krijgt €4000 terug van de staat. Koop je een tweedehands elektrische auto via de officiële vakhandel, dan is dat bedrag €2000. De regeling geldt ook bij het afsluiten van een private lease-contract. In dat geval wordt het subsidiebedrag verrekend in het maandbedrag dat de consument betaalt.

Tussenstand subsidie

De regeling blijkt nu al een succes. Of beter gezegd: van die regeling wordt al direct flink gebruikgemaakt. De RvO deelt vandaag namelijk al een tussenstand. En daaruit blijkt dat de helft van de subsidiepot al is besteed.

MG ZS EV
MG ZS EV

De overheid heeft 10 miljoen euro opzij gezet voor de subsidies op nieuwe elektrische auto’s. Dat betekent dat er dus 2500 particulieren in aanmerking kunnen komen voor een subsidie op een nieuwe EV. Gistermiddag, om 17.00 uur, was er door de Nederlandse particulier al voor 4,42 miljoen aan subsidies aangevraagd. Dat betekent dat er voor de rest van het jaar nog een beschikbaar budget van 5,58 miljoen euro is. In totaal hebben er dus al bijna 1400 particulieren een aanvraag gedaan.

Tweedehands elektrische auto

De subsidiepot voor gebruikte elektrische auto’s raakt minder snel op. In die pot zit 7,2 miljoen euro, waarvan nu €572.000 is aangevraagd. Dat betekent dat er nu 286 mensen een tweedehands EV hebben gekocht en een subsidie-aanvraag hebben gedaan. Dit jaar is er (vanaf het moment van schrijven) nog ruimte voor 3314 particulieren.

Nissan Leaf
Nissan Leaf

De spelregels voor die subsidie zijn overigens nog niet zo makkelijk. Zo moet de elektrische auto aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Wil je weten welke criteria dat zijn? Lees dan dit artikel.

Extra kortingen

Overigens spelen veel importeurs en dealers in op de subsidie voor elektrische auto’s. Een aantal, zoals MG, Renault en Nissan, geeft een extra korting van €4000 op zijn auto’s. Ben je op zoek naar een elektrische auto, kijk dan altijd goed welke kortingen precies worden gecommuniceerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.