Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Subsidepot voor elektrische auto raakt langzaam leeg

Het gaat dit jaar lang niet zo snel als voorheen, maar de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s raakt langzaam leeg. Er zit nog iets meer dan een derde in.

Dat heeft allemaal te maken met het veel grotere bedrag dat voor dit jaar beschikbaar is gesteld. Aan het begin van 2022 zat er namelijk 71 miljoen euro in het subsidiepotje voor de elektrische auto. Daar is inmiddels nog ruim 25 miljoen euro van over. Dat betekent dat er voor 45,68 miljoen euro aan subsidies is aangevraagd.

Subsidie op elektrische auto: 8 dingen die je moet weten

Lager bedrag

Wie dit jaar een nieuwe elektrische auto koopt, krijgt (net als vorig jaar) geld terug van de overheid. Het gaat in 2022 om een bedrag van 3350 euro, ten opzichte van de 4000 euro die particuliere kopers vorig jaar nog kregen. Het bedrag is voor dit jaar verlaagd zodat er meer mensen in aanmerking komen voor een subsidie op een elektrische auto.

Op het moment van schrijven is er dus nog een subsidie voor ruim 7500 kopers van een elektrische auto. Om in aanmerking te komen voor die subsidie, moet de auto wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de EV een catalogusprijs hebben die tussen de 12.000 en 45.000 euro ligt. Ook moet het een volledig elektrische auto zijn en moet deze als zodanig uit de fabriek zijn komen rollen.

Tweedehands elektrische auto

Kopers van een tweedehands elektrische auto komen ook in aanmerking voor een subsidie. Wie een gebruikte EV koopt, krijgt 2000 euro terug. Ook daarvoor gelden verschillende voorwaarden. De originele catalogusprijs van de auto moet, net als in het geval van een nieuwe elektro-auto, tussen de 12.000 en 45.000 euro liggen. De gebruikte EV moet eveneens een theoretisch bereik van minstens 120 kilometer hebben.

Subsidiepot wekt interesse in tweedehands elektro-auto op

Daarnaast is er een aantal voorwaarden gesteld wat betreft de verkoop van de tweedehands EV. Een subsidie wordt alleen toegekend als de auto via de officiële vakhandel (bedrijven met een RDW-keurmerk) is verkocht. Particuliere verkoop telt dus niet mee.

SEPP

Ga je liever voor een private lease-contract en wil je toch een subsidie ontvangen? Ook dat kan. In het geval van een dergelijke constructie wordt het subsidiebedrag maandelijks uitgekeerd, als een korting op het leasebedrag. Een voorwaarde hierbij is dat het contract is afgesloten bij een partij die het Keurmerk Private Lease voert. Meer informatie vind je op de website van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.