Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Subaru WRX blijf vertrouwd boxer-rallykanon

Eindelijk trekt Subaru het doek van de gloednieuwe WRX. En da’s – zoals verwacht – nog altijd een Subaru met de vertrouwde boxermotor aan boord.

Het is de tweede generatie WRX, maar de vijfde generatie van de rally-familie waartoe ook de voorloper Impreza behoort. Deze Impreza veranderde steeds van gedaante, en kun je nu eigenlijk zien als direct gezinslid van de nieuwe Levorg. Maar één ding blijft als een pijl boven water staan: de WRX blijft de rallyheld van het stel.

Een boxermotor, zoals het hoort

De prestaties van de nieuwe WRX smaken al naar meer, want de 2,4-liter viercilinder boxermotor met turbo levert 271 pk en 350 Nm. Het motorblok is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak of aan een automatische transmissie met acht verzetten (in de GT-uitvoering). Via de versnellingsbak worden de krachten uiteraard naar alle vier de wielen gestuurd, zoals het een Subaru betaamt.

Subaru WRX
(Afbeelding: Subaru)

De rijervaring moeten door een 28 procent betere torsiestijfheid en een lager zwaartepunt sterk verbeterd zijn ten opzichte van het vorige model. Daardoor zijn ook de prestaties op de (onverharde) weg natuurlijk beter dan voorheen, want Active Torque Vectoring zorgt dat het koppel zo efficiënt mogelijk over de wielen wordt verdeeld.

Een sedan of een cross-over?

De GT-uitvoering is – tot nu toe – de sportiefste uitvoering van het nieuwe model en biedt adaptieve dempers, Recaro sportstoelen en 18-inch lichtmetalen wielen. Standaard staat de Subaru WRX op 17-inch wielen.

(Afbeelding: Subaru)

Met side skirts, bredere wielkastranden, kunststof op de voor- en achterbumper, een kleine spoiler, vier uitlaten en een luchthapper in de motorkap, heeft de nieuwe Subaru WRX een uitgesproken design. Echte liefhebbers van extreme Scubies met flinke achterspoilers lopen waarschijnlijk nog niet warm van dit net-niet-model, zij wachten op de excentriekere STI (Subaru Tecninca International).

Subaru WRX naar Nederland

De Japanners hebben deze STI-versie nog niet op ons continent geïntroduceerd en de vraag is of de WRX überhaupt naar Europa komt. Het merk besloot eerder om de BRZ, het broertje van de nieuwe Toyota GR86, niet in Europa te leveren omdat dit negatieve invloed heeft op de gemiddelde CO2-waarde van Subaru. Combineer dat met de steeds kleiner wordende vraag naar tweedeurs coupés, en het is voor Subaru niet aantrekkelijk om die auto hier te introduceren. Vandaar dat ook de kans op een Europese WRX vrij klein is.

Autovisie Vlog: Driften met 4WD in een Subaru WRX STI

 

Subaru WRX
(Afbeelding: Subaru)
(Afbeelding: Subaru)
Subaru WRX
(Afbeelding: Subaru)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.