Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 9 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Studenten TU Delft pakken bijzonder record Toyota Mirai af

Toyota heeft maar kort kunnen genieten van haar recordafstand van 1003 kilometer op één tank waterstof. Studenten van de TU Delft hebben dit record nu namelijk verbroken.

Begin juni kondigde Toyota vol trots aan dat de Mirai een bijzonder record had gepakt. De tweede generatie van de waterstof-elektrische auto legde een afstand van 1003 kilometer af op één tank waterstof. De normale actieradius van die auto bedraagt 650 kilometer, maar dankzij ‘Het Nieuwe Rijden’ haalden de bestuurders daar dus nog enkele honderden kilometers meer uit.

Nog meer kilometers

Nu mogen ze dat record alweer inleveren. Studenten van de TU Delft zijn er namelijk in geslaagd om op één tank nog meer kilometers af te leggen. Binnen 36 uur hebben zij een recordafstand van 1196 km afgelegd, op één tank waterstof. Dit is dus bijna 200 km meer dan het vorige record. De studenten willen hiermee laten zien wat er nog technisch mogelijk is op het gebied van waterstof en mobiliteit.

Niet geheel vlekkeloos

Op 5 en 6 juli deden de studenten van het Eco-Runner Team van de TU Delft een recordpoging op R&TC in Helmond. Hier heeft het team met zeven verschillende coureurs een afstand van 1196 km aan een stuk door gereden op een tank waterstof.

Geheel vlekkeloos verliep de recordpoging niet. Op maandag 5 juli om 9.30 uur was de bijzondere auto er klaar voor en begon het team in de stromende regen de recordpoging. Het werd al snel spannend toen door de slechte weersomstandigheden de auto een pechstop moest maken. Nadat de auto weer helemaal schoon was van binnen en er schotten om de wielen waren geplaatst, kon de coureur weer zonder problemen verder rijden. Het team wist dinsdagmiddag al dat het record van de Toyota Mirai was afgepakt, maar ging toch nog door tot in de avonduurtjes.

Feest voor studenten TU Delft

Om 21.30 uur was de tank dan eindelijk leeg en konden de knappe koppen van de TU Delft feest vieren. Zij hebben binnen 36 uur een afstand van 1196 kilometer afgelegd op die ene tank waterstof. Het is vooral een demonstratie van de mogelijkheden van waterstof in de automobielsector, want het gaat hier uiteraard niet om een productie-auto, zoals de Mirai.

Door op deze manier waterstof onder de aandacht te brengen, willen de studenten laten zien dat waterstof een toepasbaar alternatief en goede toevoeging is binnen de mobiliteit. “Door de grote range, het voordelen van snel kunnen tanken en het lage gewicht denken wij dat waterstof grote voordelen kan hebben ten opzichte van een batterij-elektrische auto, hier zijn echter nog grote ontwikkelingen voor nodig en dat proberen wij op deze manier te stimuleren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.