Autovisie
Autovisie Nieuws 3 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Sportwagenbouwer TVR keert terug in 2017

Het beroemde merk TVR keert terug, voor de zoveelste keer en onder het bewind van weer een verse eigenaar. Die kondigt een geheel nieuwe sportwagen voor 2017 aan, maar nog dit jaar wordt al een eerste blik gegund op die nieuweling.

TVR Sagaris, 2004-2006

Nog voor de jaarwisseling geeft het herrezen TVR de eerste details van de nieuwe sportwagen vrij. Het bedrijf zal dan tevens de eerste foto’s de wereld in sturen. Eigenaar Les Edgar, dat de rechten op de naam twee jaar geleden kocht, verzekert de liefhebbers en kenners van TVR dat de nieuwe sportwagen trouw blijft aan de kernwaarden van het bijzondere merk en dat betekent een atmosferische V8-motor voorin, aandrijving op de achterwielen en een manuele transmissie, verpakt in een koetswerk met een geheel eigen design. De productie van de sportwagen heeft geheel in Engeland plaats. Naar de exacte locatie wordt nog gekeken. Waar TVR zich zal vestigen is afhankelijk van de infrastructuur en de ligging van toeleveranciers. De V8-motor wordt van het Britse Cosworth betrokken.

In gesprek met AutoCar laat de ‘nieuwe’ autobouwer weten in tien jaar tijd vier nieuwe modellen te willen brengen. De types komen allemaal als coupé en als cabriolet. De topman geeft aan dat het met de nieuwkomers op dezelfde klantengroep mikt als voorheen. De sportwagens zullen dezelfde formaten krijgen als de laatste TVR’s, zoals de Sagaris. Overigens is er geen enkele verdere overeenkomst met de modellen van weleer. De concurrenten van de Porsche Boxster en Lotus Evora worden geheel nieuw ontwikkeld. De beoogde afzetcijfers worden niet naar buiten gebracht, maar volgens het Engelse automagazine zou een jaarafzet van 1.000 tot 1.500 units mogelijk zijn.

TVR Vixen S2, 1968-1970

Het merk TVR werd in 1947 opgericht door Trevor Wilkinson. De naam komt voort uit de voornaam van de grondlegger, TreVoR. Hij stond tot en met 1965 aan het roer van de sportwagenfabrikant. Martin Lilley was de volgende eigenaar van de Britse sportwagenfabrikant en bleef dat tot 1981. In dat jaar nam Peter Wheeler het stokje over en kwam met auto’s als de TVR Tuscan, Griffith en Chimaera. De vierde eigenaar diende zich in 2004 aan in de persoon van Nikolay Smolensky, zoon van een gefortuneerde Rus. Hij liet TVR in 2008 failliet gaan maar hield wel de rechten op de merknaam. Die werden dus in 2013 overgenomen door Les Edgar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.