Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 27 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

TVR komt terug met Griffith! En krijgt hulp van Formula E

Het Britse sportwagenmerk TVR komt terug met een nieuwe auto. Het feit dat de fabrikant de samenwerking aangaat met de Formule E, laat de aard van de aandrijflijn al raden.

TVR gaat zich ook wagen aan elektrificatie en kondigt aan een EV op de markt te brengen. Het model is gebaseerd op de Griffith, die eigenlijk dit jaar met een dikke 5,0-liter V8 op de markt zou verschijnen.

TVR Griffith wordt elektrisch

De CEO zei vorige jaar nog dat de TVR Griffith in 2022 van de productieband zou rollen. Toen al had Autovisie weinig vertrouwen in tijdige productie van het model – hoe leuk de auto op papier ook is.

autovisie-kennisquiz-tvr-griffith-2018-openingautovisie

Nog voordat de productie van het V8-model is gestart (mocht dit nog gebeuren), richt TVR zich op een elektrische Griffith. Of dit model ook 50:50 gewichtsverdeling en zo’n 500 pk heeft, is nog niet bekend.

Klaar voor een elektrische toekomst

Dat TVR de rijeigenschappen van de elektrische Griffith serieus neemt, mag duidelijk zijn. De Britse fabrikant sponsort de Formule E en zegt in samenwerking te zijn met de raceklasse. “Om TVR, een iconische fabrikant van sportieve sportwagens, de overstap te zien maken en deze toewijding aan elektrisch rijden is een belangrijke mijlpaal en afgestemd op de Formule E’s visie op een elektrische toekomst”, zegt Matt Scammell, commercieel directeur van de raceklasse.

tvr-3

Daarnaast gaan de Britten een joint venture aan met het Zuid-Amerikaanse mijnbouwbedrijf Ensorcia. Dit bedrijf levert de grondstoffen voor de accu’s van de elektrische Griffith en financiert het model.

TVR Tuscan: saai wordt het nooit – Peters Proefrit

Het bouwen van de elektrische TVR Griffith kost volgens de fabrikant zo’n 18 maanden. 2024 mogen we de sportwagen op de markt verwachten. Of deze variant van de Griffith wel op tijd komt, zal de toekomst uitwijzen.

TVR Griffith concept

Autovisie-redacteur Dries van den Elzen nam in 2019 een kijkje bij de Griffith concept, niet wetende dat er twee jaar later nog geen productiemodel is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.