Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 5 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Dus toch: Sony gaat echt elektrische auto’s bouwen

Opnieuw grijpt techgigant Sony de CES aan om een auto te laten zien. Het toont de Vision-S 02, een elektrische SUV, waarmee het serieuze productieplannen heeft.

Wel, niet, toch weer wel… Sony toonde in 2020 op de CES een elektrische sedan waarmee het productieplannen had, die later weer introk, om er een jaar later wéér over te beginnen. In 2022 is het weer raak, want Sony laat op de CES een nieuw elektrisch voertuig zien. Hij heet de Vision-S 02, is een elektrische SUV en gaat hoogstwaarschijnlijk in productie.

Zeven zitplaatsen

Die auto is gebaseerd op de Vision-S 01, de auto die Sony in 2020 al liet zien. Ze gebruiken hetzelfde platform, waarmee de techgigant al meerdere tests op de openbare weg heeft uitgevoerd. Deze SUV is uiteraard de meest praktische van de twee, want heeft maximaal zeven zitplaatsen.

Sony

In de Vision-S 01 en 02 gaat alles om veiligheid, connectiviteit en digitalisering. Zo heeft de auto tientallen (LiDAR-)sensoren om de omgeving te scannen en in te schatten, terwijl de auto ook klaar is om op Level 2+ autonoom te rijden. Daarnaast zit de auto binnenin vol met sensoren die de bestuurder in de gaten houden en op een zo natuurlijk mogelijke manier assisteren met behulp van kunstmatige intelligentie.

Playstation

Sony zou Sony niet zijn als het de auto niet met allerlei digitale snufjes uitrust. Zo zitten er luidsprekers in de stoelen die een driedimensionaal geluidsveld creëren, voor een zo intens mogelijke muziekervaring. Ook zijn de Vision-modellen uitgerust met Sony’s Bravia-technologie en service. Daarmee is het mogelijk om video’s op het enorme infotainmentscherm af te spelen, of op de twee displays op de achterbank. Uiteraard biedt Sony ook Playstation-functies aan in de aankomende modellen.

Sony Vision-S
Sony Vision-S 01

Over de aandrijflijn laat Sony in dit stadium niets los, maar eerder liet het weten dat het daarvoor samenwerkt met Magna Steyr en Bosch. Grote namen in de auto-industrie, dus. Twee elektromotoren zijn in de Vision-S 01 goed voor zo’n 270 pk. Sprinten naar 100 km/h duurt zo’n vijf tellen, terwijl de topsnelheid 240 km/h bedraagt. Let wel: dat zijn cijfers die Sony twee jaar geleden mededeelde. Over een batterijpakket en bijbehorende range heeft het nog altijd niets gezegd.

Deze samenwerking zet de deur open voor EV’s van Sony en Apple

Sony Vision-S

Toegang tot EV-markt

Wanneer Sony met auto’s op de markt verschijnt, is eveneens onduidelijk. Het zet wel een nieuwe tak op onder de noemer Sony Mobility Inc. Daarmee wil het naar eigen zeggen de toegang tot de EV-markt verkennen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.