Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 4 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Softtopcabrio BMW Z4 ook als M40i

Hoewel er talloze foto’s van een gecamoufleerde Z4 circuleren, heeft BMW zelf ook een setje geschoten. De plaatjes worden nu door de fabrikant verspreid. Daarmee bevestigt BMW de softtop voor de tweezits roadster, terwijl de autobouwer tevens aangeeft dat de afgebeelde uitvoering een Z4 M40i is.

BMW brengt dus opnieuw een M-uitvoering van zijn open tweezitter uit. Daarnaast keert ook de softtop voor de productlijn terug. Om met het laatste te beginnen, de Z3 en eerste generatie Z4 kwamen beide met een linnen kap voor de dag. Beide modellen waren er ook als coupee. Voor de tweede generatie Z4 combineerde de autobouwer de roadster en Coupé door de tweezitter van een inklapbare hardtop te voorzien.

Tonneaucover

De nieuwe generatie, waarvan het definitieve model deze zomer wordt gepresenteerd, krijgt een stoffen dak. De softtop laat zich Z-vormig opvouwen. De enige manuele handeling betreft de bediening van de open/dicht-schakelaar. De kap ont- en vergrendelt volledig automatisch. In geopende stand ligt de kap achter de voorstoelen. De Duitsers kiezen voor een traditionele dakconstructie. De softtop verdwijnt niet onder een harde tonneaucover, zo blijkt uit de door BMW vrijgeven foto’s. bmw_concept_z4_84_6

Geen volwaardige M

Het topmodel van de Z4 heet M40i, een inmiddels bekende aanduiding binnen de BMW-gelederen want ook gebruikt voor de snellere X3 en X4. De Z4 M40i beschikt over een zescilinder turbomotor. Hoeveel vermogen BMW uit de 3.0-benzienmtoor perst, geeft de autobouwer niet op. In het geval van de X3 M40i is het blok goed voor 360 pk. Er zijn geruchten dat de Duitsers de M40i-versie voor de Z4 in twee configuraties gaat aanbieden, waarbij het vermogen verschilt. Een volwaardige Z4 M staat niet op de agenda.

M-onderstel

De Z4 M40i beschikt niet alleen over de krachtigste zescilindermotor die BMW voor de open tweezitter beschikbaar stelt, de open tweezitter is tevens voorzien van een aangepast sportonderstel dat over elektronisch geregelde schokdempers beschikt. Het zorgt voor een kleinere bodemspeling ten opzichte van de reguliere modellen. De vooras is opnieuw ontwikkeld, wat ook voor het remsysteem geldt.

Zomer

In een later stadium maakt BMW meer bekend over de nieuwe generatie Z4. De auto, die in samenwerking met Toyota wordt ontwikkeld, werd vorig jaar overigens al als studiemodel gepresenteerd. Het bestaande model is nu bijna twee jaar uit productie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.