Snel Spel: Out Run (1986)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F10%2FOutRun_-_GEN_-_Album_Art.jpg)
Volstrekt onrealistisch, dat Out Run van ontwikkelaar Sega AM2! Er is officieel maar één Ferrari Testarossa Spider gebouwd – voor Fiat-baas Gianni Agnelli in 1986 – en die is zilvergrijs en blauw, niet rood.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F10%2Foutrun1.jpg)
Gekheid natuurlijk, want als Out Run ergens niet op uit is, dan is het wel realisme. De game, die in 1986 voor het eerst in arcadehallen te spelen was, is een ode aan de roadtrip. Een roadtrip door Europa wel te verstaan, want de omgevingen in Out Run komen uit het brein van ontwerper Yu Suzuki, die voor inspiratie twee weken over ‘ons continent’ trok.
“Ik begon in Frankfurt, waar ik een auto huurde en een videocamera op het dashboard monteerde”, zei hij in een interview. “Ik reed rond in Monaco, over de bergwegen in Zwitserland en ik stopte bij hotels in Milaan, Venetië en Rome.” In de straten van Monte Carlo kwam Suzuki voor het eerst oog in oog te staan met een Ferrari Testarossa. Hij besloot gelijk dat die in Out Run terug moest komen.
‘Non divertito’
Ferrari was echter ‘non divertito’ – oftewel ‘not amused’ – toen het spel uitkwam. Sega had de Testarossa gebruikt zonder daarvoor toestemming te vragen. Ferrari klaagde de Japanse spellenmaker aan, maar uiteindelijk is de zaak waarschijnlijk met een grote zak geld afgedaan, want ook in de diverse Out Run-vervolgen, rijden de digitale bestuurder en zijn blonde vriendin in een ‘steigerend paard’ rond.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F10%2Foutrun_12.jpg)
Net als motorracegame Hang-On en schietspel Space Harrier maakt Out Run gebruik van Sega’s Super Scaler-techniek, die plate ‘sprites’ (de palmbomen langs de weg en de andere auto’s op het asfalt bijvoorbeeld) op hoge snelheid van grote kan laten veranderen en zo een gamewereld in pseudo-3D (ook wel 2,5D genoemd) creëert.
Niet lineair
Out Run was echter niet alleen op grafisch gebied innovatief. Het spel liet spelers al kiezen uit diverse ‘radiozenders’ voor de muziek en was – in tegenstelling tot veel andere racegames uit die tijd – niet lineair. Na elke levelsectie kon de speler kiezen om naar links (de ‘makkelijke’ weg) of naar rechts (de moeilijkere weg) af te slaan. Out Run had in totaal vijftien levels en vijf verschillende eindes.
LEES OOK: SNEL SPEL – TEST DRIVE (1987)
De game maakte zijn debuut in de arcadehallen, maar is later naar een groot aantal spelcomputer overgezet. Zo verscheen hij op de Sega Master System, Mega Drive en Game Gear, Commodore 64, MSX, Atari ST en Amiga. Vervolgen dienden zich aan in de vorm van onder meer Turbo Out Run (1989), OutRunners (1992) en OutRun 2 (2003).
Lees ook:
Ook interessant
-
Gaafste Mercedes G-klasse ooit heeft de stomste naam
-
Merijn kocht een Japanse Ferrari en die schiet vlammen
-
Zeekr onthult ‘Chinese Rolls-Royce Cullinan’ en het is geen EV
-
Nissan diep in de nestjes! Verlies negen keer zo groot als verwacht
-
Wegenbelasting op basis van oppervlak, niet gewicht, moet EV’s helpen
-
Chinese Maybach verkocht voor gigabedrag op autoshow
-
Nee, de nieuwe Ferrari draagt niet de naam Elettrica
-
CBS: plug-in hybrides stoten meer fijnstof uit dan diesels
-
Lynk & Co 900-ontwerper: ‘ook ik zie de gelijkenissen met Range Rover’
-
Hyundai gelooft nog steeds in waterstof: dit is de Nexo
-
Mercedes vindt het stuurwiel opnieuw uit, zodat jij een filmpje kan kijken
-
Duik in de prijslijst: dit kost de DS N°8 in Nederland