Snel Spel: Grand Prix 2 (1996)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F08%2Fgrand-prix-2-13.jpg)
Een hele generatie groeide op met Grand Prix 2, een van de eerste racesimulatoren die aansloeg bij het grote publiek. En dat is geen toeval gezien de populariteit van Formule 1 in die periode.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F08%2Fgrand-prix-2-10-1.jpg)
Grand Prix 2
1994 is een van de meest bewogen jaren in de geschiedenis van de Formule 1. Natuurlijk vanwege de dodelijke crash van Ayrton Senna en de controversiële eerste wereldtitel van Michael Schumacher, wiens Benneton voorzien zou zijn van niet geheel legale software. Voor Nederlanders stond het jaar in het teken van het debuut van Jos Verstappen. Net als nu was er destijds sprake van een duidelijk ‘Verstappen-effect’.
Tegelijkertijd zal het seizoen zijn bijgebleven bij autosportliefhebbers die halverwege de jaren negentig toegang hadden tot een degelijke pc, dankzij de inspanningen van de Britse programmeur Geoff Crammond. Grand Prix 2 was namelijk zeker niet de eerste Formule 1-videogame, maar wel de eerste die gegrift staat in het collectief geheugen.
Motorgeluid
Het was vooral de som der delen die ‘GP2’ tot zo’n memorabele ervaring maakte: zeer realistische graphics, overtuigende physics (de manier waarop auto’s zich laten besturen) en een snerpend V10-motorgeluid (ondanks het feit dat in 1994 ook met V8’s en V12’s werd gereden). Maar bovenal het feit dat de game alle 14 teams met 28 coureurs bevatte, evenals de 16 circuits van dat jaar. Rijdersnamen konden overigens wel naar eigen voorkeur veranderd worden, waardoor menig Nederlandse fan als ‘Mariska Verstappen’ of ‘Stefan Schumacher’ speelde.
Crammond was naar verluidt niet eens autosportliefhebber, maar raakte in het wereldje verzeild door een zelfontwikkelde Formule 3-game met verrassend veel diepgang: REVS. Die diepgang zette zich voort in onder meer Grand Prix 2, dat spelers als een van de eerste videogames ooit bepaalde hulpmiddelen aan liet zetten. Of Schumachers Bennetton ooit tractiecontrole had, zullen we nooit weten, maar in de game kon je het aanzetten. Ook schade was instelbaar.
Racegames
Critici noemen Grand Prix 2 nog altijd een van de meest invloedrijke racegames aller tijden. De ontwikkelaars wisten het succes helaas niet voort te zetten: de concurrentie van andere F1-games was al te sterk toen Grand Prix 3 (2000) en Grand Prix 4 (2002) verschenen. De herinneringen aan Grand Prix 2 – en zeker het GP-seizoen van 1994 – zullen echter nooit uitgewist worden.
Lees ook:
Ook interessant
-
Je elektrische auto draadloos opladen kan sneller dan je denkt
-
Gaat Genesis Tesla in Europa verslaan met een nieuwe elektrische auto?
-
Eigenaren elektrische auto niet meer bang voor lege accu
-
Volkswagen neemt afscheid van legendarisch model
-
Dit is hoe sommige flitspalen kunnen zien of je gedronken hebt
-
Duik in de prijslijst: BYD Han, einde van de Tesla Model 3?
-
Max Verstappen verkoopt occasion: wil jij deze extreme Porsche?
-
Had of heb jij een ‘sjoemeldiesel’, dan heb je recht op een schadevergoeding
-
Is de opvolger van de Lamborghini Aventador te gecompliceerd?
-
Kan dit!? Dodge Challenger maakt gehakt van Tesla Model S Plaid
-
Wordt deze nieuwe Explorer bestverkochte auto van Ford?
-
Dus toch: EU maakt een plan voor brandstofauto’s na 2035