Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 13 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Sneeuwkettingen: Waar zijn ze verplicht en waar niet?

Nou stellen de winters in Nederland doorgaans niet heel veel voor, maar wie tijdens de donkere maanden naar Scandinavië of de gekende wintersportlanden vertrekt, maakt ongetwijfeld kennis met sneeuw, ijs en heel veel gladheid. Winterbanden bieden uitkomst, maar soms zijn sneeuwkettingen nodig of zelfs verplicht.

Allereerst, voordat je sneeuwkettingen koopt of huurt, is het noodzakelijk om op de banden van je auto te kijken voor de maat en in het instructieboekje voor eventuele bijzonderheden. Sneeuwkettingen worden geleverd in sets van twee. Je monteert ze altijd op de aangedreven wielen (oefen dat monteren voordat je weggaat). Bij een vierwielaangedreven auto staat in het handboek op welke wielen de kettingen moeten worden gemonteerd. Niet op iedere band past een standaardketting. Een loopvlakketting biedt dan meestal uitkomst. Hoe het zit met de regelingen in diverse Europese landen lees je hieronder.

België

In België mag je alleen sneeuwkettingen gebruiken als daardoor het wegdek niet beschadigt. Met andere woorden, het asfalt moet onder een laag sneeuw of ijs liggen.

Denemarken

Bij winterse omstandigheden is het gebruik van sneeuwkettingen toegestaan.

Duitsland

Het gebruik van sneeuwkettingen is in Duitsland toegestaan en in sommige gebieden zelfs verplicht. De verplichting wordt aangegeven met verkeersborden en geldt ook voor vierwielaangedreven auto’s (tenzij anders aangegeven). Als je met sneeuwkettingen rijdt, is de maximumsnelheid 50 km/h (let op: de maximumsnelheid die de sneeuwkettingen aankunnen, kan lager zijn).

Finland

Je mag in Finland sneeuwkettingen gebruiken. Het wegdek mag daardoor alleen niet beschadigen, dus moet dat bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Frankrijk

Sneeuwkettingen zijn in Frankrijk verplicht als dit wordt aangegeven met een blauw bord met daarop een autoband met een sneeuwketting erom. Onder dit bord staat soms de tekst ‘pneus à neige admis’, wat betekent dat je ook winterbanden mag gebruiken in plaats van sneeuwkettingen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is in Frankrijk 50 km/h (wederom, de maximumsnelheid die de sneeuwkettingen aankunnen, kan lager zijn).

Italië

In Italië zijn sneeuwkettingen op een aantal wegen verplicht, wat wordt aangegeven door verkeersborden. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/h (de maximumsnelheid die ze aankunnen, kan lager zijn)

Kroatië

Het is in Kroatië verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Je moet ze gebruiken bij ijzel of als er 5 centimeter of meer sneeuw ligt.

Luxemburg

Sneeuwkettingen mogen in Luxemburg gebruikt worden als het wegdek er niet door beschadigt. Er moet dus een laag sneeuw of ijs op het asfalt liggen.

Noorwegen

Auto’s die op zomerbanden staan, moeten bij winterse omstandigheden in Noorwegen sneeuwkettingen gebruiken. Als je combinatie zwaarder is dan 3500 kilogram is het verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Oostenrijk

Vergelijkbaar met Noorwegen: als je auto op zomerbanden staat, moet je bij sneeuw en/of ijs sneeuwkettingen gebruiken (let op: het wegdek mag niet beschadigen). Ook zijn de kettingen verplicht als het wordt aangegeven met verkeersborden. De maximumsnelheid is dan 50 km/h (de snelheid die kettingen aankunnen, kan lager zijn). In de Arlbergtunnel zijn sneeuwkettingen niet toegestaan (en ook niet nodig, lijkt ons). Sneeuwkettingen van kunststof mogen in Oostenrijk niet worden gebruikt.

Slovenië

Het is verplicht sneeuwkettingen in je auto te hebben als die niet op winterbanden staat. De maximumsnelheid met kettingen is 50 km/h (de snelheid die de fabrikant aangeeft, kan lager zijn).

Slowakije

Het gebruik van sneeuwkettingen is in Slowakije alleen toegestaan als de wegen bedekt zijn met ijs of sneeuw. Dit om beschadigingen aan het asfalt te voorkomen.

Tsjechië

In Tsjechië moet je in de wintermaanden altijd sneeuwkettingen bij je hebben. Het gebruik ervan is toegestaan als het wegdek er niet door beschadigt en verplicht als het aangegeven wordt met borden.

Zweden

Je mag in Zweden sneeuwkettingen gebruiken bij winterse omstandigheden.

Zwitserland

Sneeuwkettingen zijn bij winterse omstandigheden verplicht in Zwitserland. Ook moeten ze worden gebruikt als die verplichting wordt aangegeven met verkeersborden. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h (of lager, als de fabrikant dat aangeeft). Sneeuwkettingen mogen niet gebruikt worden in de Selisberg-, Gotthard- en San Bernardino-tunnel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.