Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Sneeuw op komst! Moet je je winterbanden weer monteren?

Na een paar mooie weken in maart, zijn de zomerse dagen voorbij en gaat het zelfs sneeuwen. Moet je nu weer je winterbanden monteren of volstaan de zomerbanden nog de aankomende dagen?

Weer.nl laat aan De Telegraaf weten dat de situatie vergelijkbaar met die van vorig jaar februari, toen sneeuwstorm Darcy over Nederland trok. Plaatselijk kan er meer dan 10 centimeter sneeuw vallen.

Schommelende temperaturen en sneeuw

Donderdag wordt het met een maximumtemperatuur van 3 graden een gure dag. In de nacht van vrijdag blijft het sneeuwen met temperaturen die rond het vriespunt liggen. Met deze weersomstandigheden is het beter om je zomerbanden – die je afgelopen weken overdag het best om je wielen kon hebben – te verruilen voor winterbanden. Mits je ze nog in je garage hebt liggen en je ze zelf makkelijk onder je auto kunt zetten, natuurlijk. Het loont financieel niet om voor één of twee dagen winterbanden te laten monteren. Dan kun je je auto beter een dag laten staan.

Kantelpunt zomer- of winterbanden bij 7 graden Celsius

Maar dat winterbanden in de komende koude dagen van pas komen, is evident. “Een zomerband wordt onder de 7 graden Celsius hard en een winterband bij hogere temperaturen weer zacht”, liet bandenfabrikant Vredestein eerder al aan Autovisie weten.

winterbanden, banden, microplastics
Het profiel van een winterband (L) en van een zomerband (R) in de sneeuw.

In het voor- en najaar kan het in Nederland op een dag soms schommelen tussen het vriespunt en meer dan 10 graden. Wil je de beste band voor de weerssituatie, dan moet je in Nederland eigenlijk halverwege de dag je banden verwisselen.

Zondag vol sneeuw: met deze auto’s kom je dit weekend niet vast te zitten

“Een zomerband wordt specifiek ontwikkeld om in de zomer op zijn allerbest te presteren in warme en/of regenachtige omstandigheden”, aldus Vredestein. “Voor rijders die regelmatig in extremere winterse omstandigheden rijden, adviseren wij uiteraard winterbanden. Een winterband wordt ontwikkeld om de beste prestaties te leveren bij koude temperaturen en op natte ondergronden. Zowel op sneeuw als op regen.”

Zijn all-season banden de oplossing?

Omdat niemand zin heeft om iedere dag zijn banden te verwisselen, lijken all-season banden de ideale oplossing voor de schommelende temperaturen. Toch hebben deze alleskunners ook nadelen ten opzichte van gewone winter- of zomerbanden. Autovisie geeft vijf redenen waarom je (niet) voor all-season banden moet gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.