Autovisie
Autovisie Nieuws 14 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Skoda Kodiaq RS snelste 7-zitter op de Nordschleife

De auto-industrie weet de populariteit van de Nordschleife goed uit te melken. Want waar dagelijks tal van autoliefhebbers een poging doen om de beruchte baan te temmen, daar haakt de autowereld in door de wereldwijde bekendheid van het oude circuit voor zijn marketingdoeleinden in te zetten. Ben je op de bochtige, verraderlijke en kilometerslange Nordschleife rap, dan heb je een goede auto gebouwd.

Skoda doet daar nu vrolijk aan mee. De Tsjechische autobouwer heeft geen poging ondernomen om de Porsche 911 GT2 RS van zijn troon als snelste productie-auto te stoten, de autobouwer introduceert een nieuwe klasse. En zo is er na de snelste sedan, snelste voorwielaandrijver, snelste SUV enzovoort de categorie ‘snelste 7-zitter’ op de Nordschleife. Skoda eist die klasse op met de Kodiaq RS. De zevenpersoons SUV deed 9 minuten en 29.84 seconden over het 20,8 kilometer lange rondje. De Tsjechische autobouwer heeft de recordtijd door bekende coureur en Nordschleife-kenner Sabine Schmitz laten noteren.

Dieselmotor

Dat Skoda de rondetijd in zijn marketingcampagne gebruikt, blijkt wel uit het feit dat de Kodiaq RS nog helemaal niet is voorgesteld. De autobouwer onthult de snelle SUV in oktober op de Autosalon van Parijs 2018. De autobouwer laat wel alvast weten dat de RS-versie een 2.0 BiTDI-dieselmotor onder de kap heeft. De oliegestookte viercilinder beschikt over twee turbo’s en komt tot 239 pk. Het onderstel van het sportieve topmodel heeft het adaptieve Dynamic Chassis Control-schokdempersysteem. Vierwielaandrijving is standaard. Meer details over de aankleding volgen deze zomer.

Rondetijden

Met een tijd van 9 minuut 29 seconden is de Skoda Kodiaq RS sneller dan de 23 seconden sneller dan de Mini Electric op de Nordschleife en 17 seconden langzamer dan de Jaguar S-Type met dieselmotor. Hij moet ook de Volkswagen Lupo GTI voor zich laten, al bedraagt het gat slechts drie tellen. Het ronderecord voor productie-auto’s is momenteel in handen van de Porsche 911 GT2 RS, die 6.47 liet noteren. De rapste cabriolet is de Porsche 918 Spyder met een tijd van 6.57. De snelste tweedeurs vierzitter is de Nissan GT-R Nismo (7.08), de recordhouder voor Nederlandse auto’s de Donkervoort D8 RS (7.14), de snelste sedan de Alfa Giulia Q (7.32) en de snelste SUV de Alfa Stelvio Q (7.39).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.