Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom er nog geen rode Fiat 500 was

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar tot op heden kon je nog geen rode elektrische Fiat 500 bestellen. Opvallend, omdat kopers van de ICE-versie maar al te graag de rode kleur op het optieformulier aanvinken.

Dat heeft allemaal te maken met de boodschap die Fiat wil uitdragen, zo laat Olivier François, ceo van Fiat, weten. “Rood staat voor verbranding, voor brandstofmotoren, dus. Het heeft dus een associatie met fossiele brandstoffen, maar dat is niet de boodschap die we met de Fiat 500 Electric willen uitdragen”, zo laat de Fransman weten. “Vandaar dat we besloten hebben om de rode kleur niet aan te bieden. In plaats daarvan hebben we tot nu juist allerlei aardse tinten aangeboden.”

occasions retro modellen

Bono

Tot nu, want inmiddels is er wél een rode Fiat 500. Waarom? Dat is het resultaat van de samenwerking tussen Fiat en RED. Die naam klinkt je misschien bekend in de oren. Dat is de liefdadigheidsorganisatie die in 2006 door onder andere U2-zanger Bono is opgericht om geld in te zamelen voor de bestrijding van HIV/Aids in Afrikaanse landen. Maar de auto heeft volgens de partijen een dubbele boodschap: de rode Fiat 500 moet ook helpen om andere pandemieën te bestrijden.

‘Nieuwe en elektrische Fiat Punto komt in 2023’

De nieuwe Fiat 500 Red heeft niet alleen een rode exterieurkleur. Opvallend is de bestuurdersstoel. Waar alle andere stoelen in deze specifieke 500 een zwarte kleur hebben, is die van de bestuurder ook knalrood. Daarvan is het idee dat je als bestuurder ‘klaar moet zijn om aan het stuur van de verandering te zitten’. Wil je die ene stoel overigens niet in een contrasterende kleur, dan kun je ook kiezen om elke stoel dezelfde kleur te geven.

Ook als Hybrid of 500X

Overigens hoef je niet voor de elektrische 500 te gaan. Wil je graag in een Red-500 rijden, maar doe je dat liever niet volledig elektrisch, dan kun je ook de andere modellen uit de 500-reeks in deze uitvoering bestellen, zoals de Hybrid of 500X met drie- of viercilinder. Elke auto heeft in ieder geval een speciaal luchtfilter aan boord dat zeer effectief is tegen virussen en bacteriën, aldus de fabrikant. Ook meldt Fiat dat alle componenten die je als bestuurder of inzittende aanraakt zijn onderworpen aan een antimicrobiële behandeling. Ook dat om de verspreiding van virussen tegen te gaan.

Koop je een Fiat 500 Red, dan krijg je een welkomstpakket met een desinfectiemiddel, een sleutelhoes en een brief die is ondertekend door Olivier François en Bono. Voor elke 500 Red die Fiat verkoopt, doneert het een bedrag aan Red. “Deze uitvoering is dan ook geen gelimiteerde editie“, zo verzekert François.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.