Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 17 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

RM Sotheby’s gaat wel door met veilingen

Veilinghuis RM Sotheby’s heeft gedurende het jaar verschillende evenementen staan. Die worden niet tegengehouden door het coronavirus, want kopers kunnen online op hun droomauto bieden.

RM Sotheby’s was van plan om op 20 en 21 maart de jaarlijkse veiling op de Palm Beach International Raceway te houden. Maar het coronavirus zet natuurlijk ook een streep door dat evenement. Niet helemaal, want de veiling wordt nu een ‘Online Only offering’.

Snel

Dat is niet nieuw voor de organisatie. Vorig jaar is het begonnen met deze vorm van veilingen en dat bleek een succes. RM Sotheby’s heeft gemerkt dat transacties op die manier sneller kunnen plaatsvinden.

Op 20 maart opent het veilinghuis de online omgeving waar kopers op auto’s kunnen bieden. Op 25, 26 en 27 maart wordt de veiling dan live gestreamd op het internet. Per dag worden op die manier ongeveer 80 items verkocht. RM Sotheby’s verzorgt in die week uitgebreide informatie en fotografie van elk item. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat iedereen over de hele wereld op dezelfde manier aanwezig kan zijn bij de veiling. Hoewel onze portemonnee het niet toelaat, kijken we toch even rond in de lijst met auto’s. Hieronder een paar favorieten!

1966 Batmobile Replica

Oke, het is niet de originele Batmobile, maar deze replica is ook heel fraai. En het is niet zomaar een of ander hobbyproject: Fiberglass Freaks of Logansport uit het Amerikaanse Indiana maakte 27 van deze Batmobiles. RM Sotheby’s veilt het vijftiende exemplaar. Onderhuids is het een Lincoln Continental uit 1972, met een V8 en een automatische versnellingsbak. De gadgets zijn een ‘bat phone’, een vleermuisdetector en een parachute. De verwachte opbrengst is $100.000 tot $150.000.

Batmobile RM Sotheby's

1961 Volkswagen Deluxe ’23-Window’ Microbus

RM Sotheby’s verwacht dat deze Microbus $200.000 oplevert. Maar het bijzondere is dat deze Volkswagen helemaal origineel is. Op het dashboard zit bijvoorbeeld nog de originele verwijzing naar ene Nathan B. Tucker, die deze VW via zijn zaak verkocht. Daarna is de bus in handen geweest van verschillende verzamelaars, die de auto tot in de puntjes hebben bijgehouden. En dus zal ‘ie niet snel gebruikt worden op de manier zoals de Duitsers het ooit hadden bedoeld.

Volkswagen Microbus RM Sotheby's

2013 Shelby Cobra Daytona Coupe

Het betreft hier opnieuw een replica, maar wel een bijzonder fraaie. Deze Shelby is in 2013 vervaardigd als een model uit de Continuation Series van de legendarische Cobra. De Daytona-uitvoering is bijzonder exclusief. Shelby Cobra wilde namelijk in de jaren ’60 Enzo Ferrari, die net met de 250 GTO op de proppen was gekomen, verslaan in de 24 Uur van Le Mans. Maar zijn open Cobra zorgde voor een hoop luchtweerstand door de open koets, en dus moest Shelby met een oplossing komen. Die kwam in de vorm van deze Daytona Coupe. Waar de open Cobra een topsnelheid van ongeveer 250 km/h op het rechte stuk haalde, kwam de Daytona ruim boven de 300 km/h uit. Deze replica heeft een V8 van Ford-tuner Roush in de neus, maar is ook uitgerust met moderne snufjes als airco en elektrische ramen. Verwachte opbrengst volgens RM Sotheby’s: ongeveer $160.000.

Shelby Cobra RM Sotheby's

Zien wat je met jouw portemonnee op de stoep kunt hebben staan? Kijk dan even op de website van het veilinghuis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.