Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 14 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen restomods, restauraties en recreaties

Het zijn termen die in de autowereld steeds vaker rondvliegen. Restomods, restauraties en recreaties. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk?

Restomod

In het woord zelf vind je al een hint naar wat het betekent. ‘Resto’ refereert namelijk naar ‘restored’ en ‘mod’ naar ‘modified’. Gemodificeerde restauraties dus. Dat houdt in dat een restomod een volledig gerestaureerde auto is waar een sausje van moderne techniek overheen is gegoten. Aan de buitenkant zie je over het algemeen geen veranderingen. Pas als je de motorklep opentrekt of als je van radiostation wil wisselen kom je meestal aanpassingen tegen.

Een voorbeeld van een restomod is de Singer DLS. Het Amerikaanse bedrijf Singer is gespecialiseerd in het produceren van restomods, met name van oude Porsches. De buitenkant ziet er bekend uit. De auto zelf is namelijk gebaseerd op een Porsche 964. Voor de rest blijft weinig onaangeroerd. De oorspronkelijke 3,6-liter zescilinder boxermotor achterin is bijvoorbeeld omgebouwd tot een 4.0-liter die 507 pk levert.

911-DLS-10011

Singer presenteert bloedmooie DLS op Goodwood

Restauraties

Een gerestaureerde auto is een voertuig dat hersteld wordt in zijn originele staat. Een klassieker waarbij de motor afgeschreven is, wordt bij een restauratie in principe voorzien van exact dezelfde motor die gemaakt is van precies dezelfde materialen als in het origineel.

De Skoda 1100 OHC coupé is een klassieke raceauto waarvan de enige 2 exemplaren geen lang leven gegund waren. Beiden auto’s werden door hun eigenaren vernield door ongelukken. Om dit stukje geschiedenis te redden, besloot Skoda om met de resterende onderdelen een restauratie in gang te zetten.

Deze sportieve tweezitter van Skoda kende je nog niet

Voor de recreatie zijn originele onderdelen gebruikt zoals de achter- en voor as, maar ook de oorspronkelijke motor van één van de eerste exemplaren kreeg zijn plekje terug. Het team maakte ook gebruik van andere oude Skoda modellen om componenten te vervangen. Dit maakt het een fantastische restauratie van een klassiek model.

Recreaties

Een recreatie of re-creation is in essentie een gloednieuwe auto die zo dichtbij het originele voorbeeld blijft. Eigenlijk een soort omgekeerde restomod dus.

Een voorbeeld van een recreatie is de DB5 Goldfinger Continuation. Aston Martin heeft 25 gloednieuwe kopieën van de legendarische DB5 gemaakt die allemaal voorzien zijn van techniek uit die desbetreffende periode (inclusief gadgets).

De recreatie van de legendarische Aston kreeg bijvoorbeeld net als het origineel een 4,0-liter zescilinder die 300 pk levert.

25 nieuwe James Bond-karakters erbij dankzij Aston Martin DB5 Goldfinger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.