Remco Slump
Remco Slump Nieuws 24 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Amerikaans onderzoek: nieuwe auto’s geven steeds meer problemen

Er worden geen slechte auto’s meer gemaakt, klinkt het bekende adagium. Maar misschien is het tijd geworden om die woorden in te slikken, want uit onderzoek van een Amerikaanse consumentenorganisatie zou blijken dat nieuwe auto’s steeds meer problemen geven.

“Nieuwe auto’s worden steeds problematischer”, zo beschrijft J.D. Power het zelf. In de jaarlijkse Initial Quality Study van de organisatie gaat het aantal problemen per 100 auto’s verder en verder omhoog. Van gemiddeld 150 in 2021 naar 180 in 2022 en 192 in 2023.

Vooral nieuwe technologie zorgt voor problemen

Hoe komt het dat nieuwe auto’s meer issues vertonen? Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met het toegenomen gebruik en de toepassing van nieuwe technologie, waarbij met name software zorgt voor de nodige hoofdpijn bij bestuurders.

Tesla: ‘Nee joh! Een stuur dat onderweg loskomt, is helemaal geen defect’

Draadloze telefoonladers en elektronische deurgrepen

Overigens betekent een gemiddelde score van 192 problemen op 100 auto’s niet dat iedereen meerdere keren per maand met rokende motorkap langs de weg staat. Een probleem kan ook zijn een slecht functionerende draadloze telefoonoplader en elektronische deurgrepen die soms dienst weigeren.

Dit is waarom de nieuwe Polestar 4 geen achterruit heeft

J.D. Power baseert zijn resultaten op een enquête onder bijna 94.000 Amerikaanse kopers van een nieuwe auto in 2023. Allemaal vulden ze maar liefst 223 vragen in. Nondeju!

In bijna alle categorieën gaat het kwaliteitsniveau omlaag

De kwaliteit van de rijervaring blijft ieder jaar ongeveer gelijk, maar in alle andere categorieën gaat het kwaliteitsniveau omlaag. De grootste stijgers – of dalers, hoe het je maar wilt noemen – zitten in de categorie infotainment (plus 2,3 problemen per 100) en controls en displays (plus 3,2).

Wordt deze Volvo EX30 de bestverkochte auto van 2024?

J.D. Power heeft een paar aspecten uit het onderzoek gepikt waarop auto’s steeds slechter scoren: deurgrepen (vaak niet meer mechanisch en geven soms storingen), lane departure warning en forward collision warning (zien dingen die er niet zijn) en draadloze telefoonladers (werken traag of niet).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.